BMC - Fókuszban a szlovák dzsessz úttörői

Kultúra, 2021.11.24

Szlovák dzsesszestet rendeznek november 29-én a BMC-ben. Az Opus Jazz Clubban a dobos Martin Valihora által vezetett trió, a Dalima, valamint a billentyűs Eugen Vizvary triója mutatkozik be.

A koncert a Szlovák Kulturális Napok záróeseményeként, a Szlovák Kulturális Intézettel közös szervezésben valósul meg - közölte a BMC szerdán az MTI-vel.

A Dalima trió három különböző nemzetiségű zenész barátságából született, akik az egyik legnívósabb jazzintézményben, a Berklee College of Music-on találkoztak.

Egyikük a világhírű nyugat-afrikai gitáros, Lionel Loueke, aki a Herbie Hancockkal közös együttműködéseiről ismert. Basszusgitáron az olasz Daniel Camarda játszik, aki Avishai Cohen mellett tűnt fel, dobokon pedig a szlovák Martin Valihora, az est egyik főszervezője szerepel, aki sokáig Európa egyik legkeresettebb dobosának számított és közreműködött a világhírű japán dzsessz-zongorista, Hiromi zenekarában.

Hármójuk közös zenei vászna a dzsessz, amelyen felfedezhetjük a nyugat-afrikai zene ritmikai- és dallammotívumait, de legalább ilyen meghatározóak a közép-európai dzsessz és a mediterrán zene szenvedélyes ecsetvonásai. Ezen az estén Fekete-Kovács Kornél trombitajátéka gazdagítja a zenei festményeket - áll az esemény ajánlójában.

Mint írták, az est másik formációjában a billentyűs Eugen Vizvary - aki producerként és zenészként több mint ötven lemezt jegyez - a bőgős Juraj Griglakkal és a csodagyerekként indult, manapság a nemzetközi dzsessz színtéren ismert Hodek Dávid dobossal vette körbe magát.

Zenei koncepciójuk szerint meghatározott kompozíciós formák és témák nyújtanak elrugaszkodási pontot az improvizált szólók és a közös zeneszerzés számára is. A trió, amely túl van több európai turnén, az erőteljes groove-okra fúziós építményeket emel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!