Bodó Viktor rendezésében mutatják be A kastélyt a Vígszínházban

Kultúra, 2022.10.01

A kastély című előadás premierje látható október 8-án, szombaton a Vígszínház nagyszínpadán. A Kafka regénye alapján készült darabot Bodó Viktor rendezésében mutatják be, a tőle megszokott abszurd fantáziával és groteszk humorral - közölte a színház az MTI-vel.

Mint írják, Franz Kafka A kastély című regénye a modern ember szorongásos életérzésének látomásos megfogalmazása, amelynek máig kimeríthetetlenek az értelmezési lehetőségei.

Az előadás főbb szerepeiben ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Orosz Ákos, Kovács Patrícia, Radnay Csilla és Bach Kata látható.

A történet szerint egy sötét, havas téli éjszakán K, a földmérő megérkezik a faluba, ami fölött Westwest gróf kastélya tornyosul. A kastélyból rendelték oda, földmérési munkákra, de bármennyire is igyekszik feljutni a kastélyba, nem sikerül kapcsolatba lépnie a megbízóival, csak a helyi lakosokkal, akik viszont gyanakodva fogadják. Ez a kiinduló helyzete Kafka A kastély című regényének, amely a huszadik századi kultúra egyik alapműve lett.

Mint a közleményben áll, Bodó Viktor munkatársaival a regény szövegtengeréből egy sűrűbb, rövidebb és más dinamikával működő szöveget hozott létre, miközben igyekeztek minél jobban megtartani és kibontani a szerző fanyar és sokrétű humorát.

"A kastély nagyon különleges történet, ami sok szólamban szól az egyén és a társadalom viszonyáról, a konformitás lehetetlenségéről, arról, hogyan lehet értelmetlenül és alázatosan engedelmeskedni értelmetlen törvényeknek" - idézik a rendezőt, aki hozzátette: a színészeknek, a díszletnek és a rendezésnek is egy kizökkent világot kell bemutatniuk.

Mint mondta, nem egy konkrét helyszínt akarnak megmutatni, hanem egy álomvilágot, egy költői teret. "Nem tudjuk, mikor vagyunk a valóságban, úgy érezzük, mintha csak egy rémálomból ébredtünk volna fel, aztán kiderül, hogy nem is lehet felébredni..." - mondta a rendező.

Kiemelte: Kafka megközelíthetetlen és elérhetetlen kastélya megannyi értelmezést tesz lehetővé, mindenki alkalmazhatja a saját életére is. "Végső soron mindenki fel akar jutni a kastélyba vagy ki akar jutni onnan" - mondta.

A főszerepet játszó ifj. Vidnyánszky Attilát is idézik, aki arról beszélt, hogy Bodó Viktor világa közel áll hozzá, inspiráló számára. Hozzátette, hogy a rendező képes csapatot teremteni, és kiemelte azt a felszabadult csapatmunkát, amiben dolgoznak. Mint mondta, a próbafolyamatnak és a csapatnak köszönhetően számára újra bebizonyosodott, hogy a színpadon játszani jobb, mint az életben élni.

Bodó Viktor harmadszor dolgozik együtt a Vígszínház társulatával. Mostani rendezésének előzménye egy 2020-as hamburgi A kastély-előadás, amelyet finom módosításokkal a Vígszínház társulatára adaptált, és a magyarországi környezethez igazított.

A színpadi adaptáció stílusát és hangulatát alapvetően meghatározó díszlet, az áttekinthetetlenül bonyolult állványzat, amelynek mélyén nincs is épület, Schnábel Zita munkája, amelyért 2020-ban elnyerte a Hamburger Theaterpreis az évad legjobb díszletéért járó díját.

Az előadás alkotófolyamatába október 1-jén, szombaton nyílt próbán tekinthet be a közönség. További információ a produkcióról a https://www.vigszinhaz.hu/A_kastely linken érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!