TV műsor

Bodor Ádám: A Borbély és A részleg áll legközelebb a szívemhez

Kultúra, 2019.11.07

A borbély című elbeszélését, valamint A részleg című novelláját tartja kedvenc írásának Bodor Ádám, aki szintén Kossuth-díjas írótársa, Czakó Gábor társaságában kedden vette át a Nemzet Művésze díjat.

"Ha egy kicsit szerénytelenül az életművemet egy építménynek tekintem, beleértve annak közönség általi fogadtatását, a mostani elismerés mintegy lezárja azt, ezért használtam a díj átvételekor a boltív záróköve kifejezést" - mondta Bodor Ádám az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

Az erdélyi születésű, 83 éves Bodor Ádám az abszurd stíluselemekkel átszőtt, a kortárs magyar irodalmat gyarapító szépírói életműve elismeréseként vehette át a Nemzet Művésze díjat az emberi erőforrások miniszterétől és az MMA elnökétől.

Az író a tévéműsorban kitért arra, hogy személyes elfogultságai vannak életműve felé, de ez időről-időre változik. Mint megjegyezte, A borbély című kis elbeszélése a második vagy a harmadik írása volt csupán, Bacsó Péter mégis felhasználta a Forró vizet a kopaszra! című, 1972-ben készült filmjéhez "Minimalista stílusban, tárgyszerűen, érzelemmentesen írtam le egy tényállást. A borbély a szakmai rutin elleni lázadásképpen belenyír a vendég hajába, megcsonkítva azt".

Megemlítette még A részleg című novelláját, amely először 1982-ben Kolozsváron jelent meg, az akkori, meglehetősen szigorú cenzurális viszonyok közepette. "Amikor később áttelepültem Magyarországra, itt is megjelent a Kortárs című folyóiratban. Ebből Gothár Péter készített filmet azonos címmel, és 1995-ben elnyerte vele a Filmszemle fődíját".

Bodor Ádám műveit húsz nyelvre fordították le.

A Nemzet Művésze díjat az MMA kezdeményezésére alapította 2013-ban az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!