Bozsik Kálmán fazekas munkáiból nyílt kiállítás Kunszentmártonban

Kultúra, 2021.06.16

Bozsik Kálmán fazekas munkáiból nyílt időszaki kiállítás szerdán a kunszentmártoni helytörténeti múzeumban -  tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-t.

A kiállítást Latorcai Csaba, az Emmi közigazgatási államtitkára nyitotta meg, aki a tárca közleménye szerint kiemelte, hogy a kunszentmártoni fazekasság legszebb és legvirágzóbb korszaka Bozsik Kálmán nevéhez fűződik. Szecessziós és népies motívumokkal díszített kerámiái nemcsak Magyarországon, hanem Európa szerte keresettek voltak.

Bozsik Kálmán munkái nemzetközi kiállításokon is sikerrel szerepeltek: 1896-ban a millenniumi kiállításon, valamint 1897-ben Brüsszelben bronzérmet, 1900-ban a párizsi világkiállításon ezüstérmet, 1904-ben St. Louisban ismét bronzérmet nyert, 1905-ben Liege-ben kitüntető oklevelet kapott, majd Milánóban aranyérmet 1906-ban.

Latorcai Csaba köszöntőjében szólt arról is, hogy különleges kinccsel gazdagodott Kunszentmárton, de maga az ország is, hiszen a térség kulturális, tudományos, turisztikai kínálatát és vonzerejét növelik a kiállított kerámiák.

A 221 darabot számláló Bozsik-kollekciót Kunszentmárton városa egy gyűjtőtől vásárolta vissza, az ehhez szükséges 4,8 millió forintos forrást Magyarország kormánya biztosította - hangsúlyozta az államtitkár.

Kiemelte, kulturális örökségünk és a minket követő generációk számára történő továbbörökítése érdekében, elkötelezettsége jeleként a kormány minden olyan folyamatot támogat, amely az értékmegőrzés által hozzájárul e közös nemzeti feladathoz.

Latorcai Csaba hozzátette: a nemzeti értékmegőrzés és értékteremtés iránti kormányzati elkötelezettséget mutatja a hagyatékvásárlási program is, amelynek célja, hogy az elmúlt történelmi időszakokban külföldre vagy külföldi tulajdonba került hagyatékokat visszahozza Magyarországra, valamint hogy a múzeumokat gyarapítsa a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb dokumentumok, műkincsek, iratok megvásárlásával és itthon tartásával. Mint mondta, a magyar állam e célok megvalósítására a tavaly 2,5 milliárd forintot biztosított.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!