Brukenthal-szobrot avatnak a hétvégén Nagyszebenben

Kultúra, 2021.09.10

Deák Árpád nagyváradi szobrászművész készítette azt a Samuel Brukenthalt, Erdély egykori kormányzóját ábrázoló nagyméretű szobrot, amelyet a hétvégén avatnak fel Nagyszebenben a város központjában az egykori szász politikus és múzeumalapító születésének 300. évfordulója alkalmából - adta hírül pénteken a Krónika című erdélyi napilap.

Az impozáns talapzaton levő háromméteres bronzszobor a dél-erdélyi város legfontosabb pontján, a Nagypiac téren fog állni, a Brukenthal által alapított és róla elnevezett múzeum közvetlen szomszédságában. Az alkotás talapzatát a csíkszeredai Dóczi András készítette.

Az 1721 és 1803 között élt báró alapította a Brukenthal-múzeumot, amely a könyvtárral együtt az erdélyi szászok legjelentősebb tudományos intézményévé vált. A közgyűjtemény kezdeményezte a szobor felállítását. A lap szerint a tervek szerint a szombati avatón részt vesz Klaus Iohannis államelnök is, aki korábban Nagyszeben polgármestere volt.

Deák Árpád elmondta, hogy a méretek miatt jelentett kihívást számára a szobor elkészítése. Megpróbálta ötvözni a hagyományos barokk művészetet a kortárs művészettel, korabeli festményeket, metszeteket, a Brukenthal-múzeum előcsarnokában található bronzportrét is tanulmányozta. Izgalmas, hogy a volt kormányzót a Szent István-rend ornátusában kellett megmintázni, a gazdagon díszített, ceremóniákon viselt díszruha sok plasztikai lehetőséget adott - tette hozzá a művész.

A Szent István-rend a Magyar Királysághoz kötődő lovagrend volt, amelyet 1764-ben Mária Terézia királynő alapított. A Katonai Mária Terézia-rend mellett ez lett a Habsburg Birodalom legjelentősebb kitüntetése, amellyel a Magyar Királysághoz is kötődő kiváló polgári és egyházi érdemeket jutalmaztak. A szobrászművésznek számos köztéri alkotása látható Erdélyben és a Partiumban, az egyik legismertebb a nagyváradi Fő utcán található Holnaposok szoborcsoport. Deák Árpád mintázta meg többek között Petőfi Sándor és Szendrey Júlia alakját, az alkotás Erdődön található, de Szatmárnémetiben is áll Petőfi-szobra. Károlyi Gáspárt ábrázoló munkája Nagykárolyban a református templomkertben látható.

Deák Árpád az egyik legelismertebb romániai szobrász, 1955-ben született Marosvásárhelyen, 1974 és 1978 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolára járt, mestere Löwith Egon volt - írta a Krónika.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!