Budapest 150 - Közműtörténeti kiállítás a Kristály Színtérben

Kultúra, 2023.09.18

Nonstop Budapest címmel Budapest közműveinek történetét mutatja be a margitszigeti Kristály Színtér szombattól ingyenesen látogatható kiállítása.

Egy világváros zavartalan üzemeltetésének folyamata sokszereplős, állandó készenlétet igénylő kihívás. Budapesten a legtöbb közszolgáltatás közel egyidős a fővárossal, és a város növekedésével és a lakossági igényekkel összhangban fejlődött, a hatékonyságot és fenntarthatóságot szem előtt tartva - emlékeztet a tárlatot szervező Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

Tájékoztatásuk szerint a Budapest 150 emlékév keretein belül megvalósuló Nonstop Budapest kiállítás informatív módon mutatja be a különböző tematikus profilú közszolgáltató cégek tevékenységét.

A mára komplex hálózattá alakult közművek városi kincseket, műszaki hungarikumokat és komoly hagyományokat megújító, szemléletformáló innovációkat őriznek. A kiállítás 9 tematikus hívószó mentén, 11 állomáson vezeti végig a látogatókat, bemutatva az egyes közműszolgáltatások rövid történetét és fejlesztéseik fontosabb mérföldköveit.

Mint a szervezők kiemelték, a kiállítással a közműszolgáltató cégek közelebb hozzák a budapestiekhez a városüzemeltetés mindennapi, háttérben meghúzódó, nélkülözhetetlen elemeit, egyben az ebben résztvevő munkatársak és szakmai elődök előtt is tisztelegnek.

A kiállítás a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.: Főtáv Távhőszolgáltatási Divízió, FKF Hulladékgazdálkodási Divízió, FKF Köztisztasági Divízió, Főkert Kertészeti Divízió és BTI Temetkezési Divízió, a BKV Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ Zrt., a Budapest Közút Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Fővárosi Vízművek Zrt. közreműködésével jött létre, a vállalatok archív anyagaiból.

A tárlathoz a Deák17 Galéria új múzeumpedagógiai osztályfoglalkozásokkal is készül, ahol a gyerekek játékos, interaktív tárlatvezetéssel, kreatív feladatokkal ismerhetik meg a főváros történetét és működését.

A modern, fenntartható, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő városműködtetésről és -fejlesztésről a Kutatók Éjszakáján még többet lehet megtudni: szeptember 30-án 10:00-kor családi workshoppal is készülnek a szervezők.

A Nonstop Budapest tárlat szombattól október 8-ig minden nap ingyenesen látogatható a margitszigeti Kristály Színtérben. A családi workshop és az osztályfoglalkozások is ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!