Budapest 150 - Ünnepi hangversenyt ad a Fesztiválzenekar a Dohány utcai zsinagógában

Kultúra, 2023.11.10

A 150 éve egyesült Budapest tiszteletére ünnepi koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) Fischer Iván vezényletével november 19-én a budapesti Dohány utcai zsinagógában.

A Zsidó Budapest 150 éve programsorozat keretében, Erzsébetváros Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében megrendezendő hangversenyen elhangzik J. S. Bach 1. (C-dúr) zenekari szvitje (BWV 1066), valamint Alexander Glazunov Reverie orientale és Kodály Zoltán Galántai táncok című műve - olvasható a Mazsihisz MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

A Budapesti Fesztiválzenekar ünnepi hangversenyének a magyar zsidóság ikonikus épülete, a Dohány utcai zsinagóga ad otthont. Mint felidézik, zseniális magyar zsidó tudósok, építészek, írók, költők, festők, zeneszerzők, bankvezérek, iparmágnások, hírlaptulajdonosok és művészetpártoló mecénások örökre beírták nevüket Budapest és az ország történelemkönyvébe.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az idén 40 éves Budapesti Fesztiválzenekart a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara között tartják számon. Fischer Ivánt pedig a Bachtrack klasszikus zenei szakportál toplistáján a világ tíz legjobb karmestere közé - a hatodik helyre - sorolták jelentős európai és amerikai napilapok zenekritikusai.

A Gramophone zenei magazin már 2010-ben a világ kilencedik legjobbjának ítélte a BFZ-t, tavaly pedig - szakmai minősítés és közönségszavazás után - az év zenekarának választotta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!