Budapesten rendezik meg a Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő XIII. nemzetközi döntőjét csütörtökön

Kultúra, 2019.10.08

Budapesten rendezik meg a Vitázik a világ ifjúsága (Jugend debattiert international) német nyelvű vitavetélkedő XIII. nemzetközi döntőjét csütörtökön. Magyarországot Fazekas Ella és Jakubovics Gergely képviselik.

A középiskolás tanulók aktuális témákban mélyednek el és közönség előtt fejtik ki a véleményüket német nyelven. A döntőt a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezik - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Összesen 24 fiatal érkezett Budapestre a megmérettetésre, akik a saját országukban a legjobb vitázóknak bizonyultak. Azok a középiskolás diákok, akik a németet idegen nyelvként tanulják és szívesen folytatnak eszmecserét aktuális témákról, először a saját iskolájukban, majd az országos fordulókon vitázhattak. A nemzetközi döntőbe az országos döntők első és második helyezettjei jutottak be. A magyar versenyzők a döntőben tizenkét közép- és kelet-európai ország legjobb középiskolás vitázóival ismerkednek meg és mérik össze tudásukat.

A XIII. nemzetközi döntőben a legjobb négy tanuló vív szópárbajt a győzelemért. Az idei döntő vita központi kérdése: Korlátozzák-e személyre szabottan a repülőutak számát?

A döntő fővédnöke Enyedi Ildikó filmrendező és Wilhelm Droste író.

A Vitázik a világ ifjúsága - közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az "Emlékezet, Felelősség és Jövő" Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. Magyarországon a projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, a Hanns Seidel Alapítvány, a Konrad Adenauer Alapítvány, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem, az E.ON Hungária Zrt. és az ELMŰ-ÉMÁSZ Zrt. támogatja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!