Budapesten rendezték meg a Vitázik a ifjúság vetélkedő XVI. nemzetközi döntőjét

Kultúra, 2022.09.30

Budapesten rendezték meg a "Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában" német nyelvű vitavetélkedő XVI. nemzetközi döntőjét, amelynek győztese Markéta Poulíková, cseh versenyező lett. Magyarországot Elizaveta Ablasheva és Oláh Gergely Péter képviselte - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A versenyt csütörtökön rendezték meg a Budapest Music Centerben. A középiskolás tanulók aktuális témákban mélyednek el és közönség előtt fejtik ki a véleményüket német nyelven.

A közlemény szerint a vetélkedő nemzetközi döntőjére harmadszor került sor Budapesten. A nemzetközi döntőhéten tizenegy ország (Bulgária, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Csehország, Ukrajna és Magyarország) két-két legjobb vitázója vett részt.

A nemzetközi döntőben a legjobb négy tanuló vívott szópárbajt a győzelemért. Az idei döntő vita központi kérdése:"Kizárólag többségi szavazattal hozzon-e döntéseket az Európai Unió Tanácsa?".

A versenyen második helyezést ért el Sárka Dusová (Prága, Csehország), harmadik lett Triin Erala (Tallin, Észtország), negyedik helyezést ért el Selen Ali (Stara Zagora, Bulgária). Oláh Gergely Péter, a budapesti Kossuth Lajos Gimnázium diákja a nemzetközi döntőhéten bejutott a nyolc legjobb vitázó közé.

A döntő fővédnöke Snétberger Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző és jazzgitárművész volt.

A "Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában" egy 2005 óta zajló vitavetélkedő a németet idegen nyelvként tanuló diákok számára. A projekt azt kívánja elősegíteni, hogy a fiatalok képesek legyenek nézeteiket német nyelven kifejteni és álláspontjaikat meggyőzően képviselni. A vetélkedő fejleszti a vitakultúrát mint a demokrácia eszközét, és támogatja az európai többnyelvűséget.

A "Vitázik az ifjúság Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában" a Goethe Intézet, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. Az előző tanévben több mint 350 iskola mintegy 4000 diákja vett részt a vetélkedőben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!