Cakó Ferenc grafikusművész, animációs filmrendező jubileumi kiállítása nyílik Budapesten

Kultúra, 2021.12.01

Cakó Ferenc grafikusművész, animációs filmrendező 70. születésnapja alkalmából jubileumi kiállítás nyílik a művész homokba festett állóképeiből, olajképekből, grafikákból és rézkarcokból december 5-én Budapesten a Klebelsberg Kultúrkúriában.  

Az élő homokrajz előadással egybekötött megnyitón Feledy Balázs művészeti író mond beszédet - tájékoztatta Klebelsberg Kultúrkúria az MTI-t.

A tavalyról idénre halasztott születésnapi kiállításon a kedvelt grafikusművész festményeiből, rézkarcaiból is látható lesz válogatás.

Cakó Ferenc a homokot mint képzőművészeti-rajzi kifejezési formát évtizedek óta használja filmjeiben és élő homokrajz-előadásain, de kitartó kísérletezés eredményeként egy különleges eljárás segítségével, képzőművészeti munka során sikerült "rögzítenie" és így alkotnia homokba festett állóképeket. A tárlaton ezeket az alkotásokat, valamint a művész airbrush és olajtechnikával készült festményeit állítják ki.

Cakó homokanimációs szabadalmát és műfajteremtő, a pillanat hatása alatt születő és gyorsan változó, élő alkotásai elvarázsolták már a világ számos országának közönségét - olvasható a tájékoztatóban.

A művészt egyrészt az absztrakt formákból kibomló figurális világ ábrázolása motiválja, másrészt képein az egyén és társadalom ellentétei, kapcsolatai, az egymásba gubancolódó taszító-ölelő formák dominálnak. Az embert mint tragikus, önmagával és környezetével harcban álló lényt jeleníti meg. Műveivel a legbelső rezdülések, vívódások, a világba, az emberi társadalomba való számkivetettség hangulatait, az érzések, indulatok egymásba csapását képes érzékeltetni - áll a közleményben.

Cakó Ferenc jubileumi tárlata január 16-ig látogatható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!