Cannes - Busszal érkeztek a vörös szőnyeghez Wes Anderson filmjének hollywoodi sztárjai

Kultúra, 2023.05.24

Busszal érkeztek meg Wes Anderson legújabb vígjátékának hollywoodi sztárjai a világpremierre a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

A minden részletre ügyelő amerikai rendező az Arany Pálmáért versengő Asteroid City című alkotásának kedd esti díszbemutatója előtti bevonulást is megrendezte.

Ugyanúgy, mint két évvel ezelőtt, A Francia Kiadás című filmjének világpremierén, most is együtt érkezett a teljes alkotógárda a fesztiválpalotába vezető vörös szőnyeg elé, s egymás után szállt ki a járműből több mint húsz amerikai színész, többi között Scarlett Johansson, Tom Hanks, Adrien Brody, Matt Dillon, akiket ovációval fogadtak a lelkes rajongók. Az alkotók ezután csaknem félórán át vonultak fel a vörös szőnyegen, miközben fotózták az őket fényképező több száz fotóst.

Az amerikai vígjáték világpremierjét megtisztelte jelenlétével Enyedi Ildikó is, aki idén a hivatalos programban versenyező rövidfilmek és a filmfőiskolák legjobbjait felvonultató Cinef válogatás közös nemzetközi zsűrijének elnöke. Vele érkezett az általa vezetett zsűriben helyet foglaló Ana Lily Amirpour iráni-amerikai forgatókönyvíró-rendező, Charlotte Le Bon kanadai színész, rendező, Karidja Touré francia színésznő és Shlomi Elkabetz izraeli rendező, forgatókönyvíró, színész, producer.

Wes Anderson a tőle megszokott jellegzetes, képregényekre emlékeztető stílusú, ironikus hangvételű újabb vígjátéka az 1950-es években egy kihalt amerikai kisvárosban játszódik, ahol egy tudományos ifjúsági versenyt és ünnepséget egy földönkívüli érkezése zavar meg, s emiatt a hatóságok lezárják a környéket.

"A pandémia alatt írtuk a filmet, a lezárások kellős közepén, amikor nem tudtuk, hogy vége lesz-e majd egyszer az egésznek. Azt hiszem, ez nagyon befolyásolt" - mondta a rendező Cannes-ban. A Spanyolországban forgatott vígjátékot keretbe helyezi egy másik történet, amely egy New York-i színházi előadás próbája.

"Sok színész lett a barátom, de egészen másképp viselkednek forgatás közben. A színészek felismernek egymásban valami olyat, amit a hétköznapi emberek nem élnek meg: ők tudják magukról, hogy mindenki nézi őket. Ez fura és érdekes hatást kelt, a filmnek részben ez a témája" - hangsúlyozta a rendező.

Elmondta, hogy kicsit izgult, amikor Tom Hanksszel kezdett dolgozni: "Hatalmas színész és hatalmas sztár is. Ezért tartottam tőle" - mondta. "De amikor forgat, és javasol neki valamit az ember, úgy válaszol: +Ja, igen, elnézést, magam is gondolhattam volna erre+. Ez arra ösztönöz, hogy mindig jobb legyek, önbizalmat ad egy ilyen karizmájú ember" - hangsúlyozta Wes Anderson.

Az Asteroid City című filmet június 8-tól vetítik a magyar mozikban.

A díjkiosztó előtt négy nappal a Screen brit nemzetközi szaklap által megkérdezett kritikusoknak az Arany Pálmáért versengő alkotások közül a finn Aki Kaurismäki (A remény másik oldala, Leningrad Cowboys menni Amerika) Hulló levelek című filmje tetszett a leginkább. A tragikomédia két magányos emberről szól, akik véletlenül találkoznak a helsinki éjszakában, és megpróbálják megtalálni első, utolsó és egyetlen szerelmüket. Az egyszerű és pozitív kicsengésű alkotás egy-egy jeleneteiben olyan filmrendezők előtt tiszteleg, mint Bresson vagy Chaplin.

A Le Film Francais francia nyelvű szaklap által megkérdezett filmes újságírók pedig Justine Triet francia rendezőnő Egy bukás anatómiája című filmjét helyezték eddig az első helyre, amely egy művészházaspár egyik tagjának halálát követő nyomozás és bírósági tárgyalás története. A francia férje megölésével megvádolt német feleséget alakító Sandra Hüllert a sajtó esélyesnek tartja a legjobb női alakítás díjára is. A színésznő játssza az auschwitzi haláltábor parancsnokának, Rudolf Hössnek és családjának mindennapjairól szóló The Zone of Interest (Érdekvédelmi terület) című brit versenyfilm főszerepét is, amely szintén pozitív kritikai visszhangot kapott a fesztiválon.

A cannes-i fesztivál május 27-ig tart, a díjakat a Ruben Östlund kétszeres Arany Pálma-díjas svéd rendező által vezetett zsűri az aznap esti záróünnepségen adja át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!