Cannes - Újabb részvételi rekord a filmvásáron

Kultúra, 2024.05.23

Idén is rekordrészvétel volt a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idején tartott filmvásáron, amely szerda este ért véget.

A fesztiválpalota alagsorában rendezett találkozón és vetítéseken több mint 15 ezer akkreditált filmes szakember, producerek, forgalmazók, moziüzemeltetők és alkotók fordultak meg.

Az 1959-ben létrehozott cannes-i filmvásár a fesztivállal egyidőben, május 14-én nyílt meg, de három nappal a hivatalos program versenyének díjátadó ünnepsége előtt bezárt.

"A vásár idén több mint 140 országból több mint 15 ezer résztvevővel megdöntötte a tavalyi látogatottsági rekordot, 2023-ban 14 ezer akkreditált volt jelen" - írta a Le Francais című francia filmes szaklap.

A filmvásáron csaknem 1200 vetítést tartott a több mint ötszáz kiállító. Az egyhetes rendezvényen több mint 250 eseményt is szerveztek a tavalyi kétszázhoz képest, köztük a Magyarországon gyorsan növekvő filmipar kihívásai címmel pénteken tartott konferenciát Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, valamint Kemény Ildikó, Robert Lantos és Mike Goodridge producerek részvételével.

Guillaume Esmiol, a filmvásár igazgatója üdvözölte, hogy folytatódott az Ázsiából érkező filmesek számának növekedése, valamint a brazil, a kínai és az ausztráliai filmipar fellendülése és cannes-i jelenlétének erősödése. Rajtuk kívül a díszvendég Svájc is jelentős delegációval képviseltette magát idén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!