Cigányok ideje címmel képzőművészeti kiállítás nyílt az Európai Parlamentben

Kultúra, 2023.03.30

A nemzetközi roma nap alkalmából, a sokszínű és különleges roma kultúra és művészet tiszteletére, Cigányok ideje címmel kortárs művészeti kiállítást szervezett Járóka Lívia fideszes EP-képviselő az Európai Parlament brüsszeli épületében.

A tárlat tizenegy magyar származású roma képzőművész alkotásait bemutatva tárja fel a roma képzőművészet egyedi látásmódjait és stílusában sokrétű, képi világában sajátos hagyományait. "A roma kultúra hatalmas értéktára sokszor nem kapja meg a megérdemelt figyelmet. Küldetésünk, hogy bemutassuk, hogy Európa mennyi kincset köszönhet roma polgárainak" - hangsúlyozta a képviselő a kiállítást megnyitó beszédében.

Járóka Lívia azt mondta: "az európai roma kultúra értéktára sajnos mind a mai napig egy kevéssé ismert, ritkán kutatott és bemutatott valóság. A mi küldetésünk így nem más, mintsem hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az előítéletek alaptalan falait lebontva feltárjuk a nagyközönség előtt azokat az értékeket, amelyek a roma közösségek kulturális örökségében fellelhetők, bemutatva, hogy Európa mennyi értéket és kincset köszönhet roma polgárainak" - hangsúlyozta Járóka Lívia.

"Az értékek alapján való megismeréssel a közös pozitív emberi vonásainkat hangsúlyozzuk, emberi jellemünket emeljük feljebb, mely egy élhetőbb, egymást tisztelő, becsülő és értékelő társadalmat konstruál, ami előrébb visz mindannyiunkat" - emelte ki Bódi Barbara roma származású festőművész, a tárlat egyik kiállítója megnyitó beszédében.

Járóka Lívia kiért a roma kultúra és hagyományok ápolásának fontosságára, valamint a képzőművészet társadalmi szerepére is. Mint fogalmazott, "az esztétikai szépség feltárásával, a művészi önkifejeződés túlcsordulásával sokszor többet mondunk ezer szónál".

A tárlat március 31-ig lesz megtekinthető az Európai Parlamentben, ezt követően április 4-től a Liszt Intézet brüsszeli épületében állítják ki az alkotásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!