Claudia Andujar fotókiállítása a Néprajzi Múzeumban

Kultúra, 2023.09.14

Indiánok. Lelkek. Túlélők. címmel mutat be kiállítást Claudia Andujar magyar származású brazil fotográfus felvételeiből péntektől a Néprajzi Múzeum.

Claudia Andujar fotókiállítása a Néprajzi Múzeumban Látva az olyan tehetségek munkásságát, mint a magyar származású, egykor Nagyváradról menekülni kényszerült Claudia Andujar, egyértelművé válik, hogy Magyarország rengeteget veszített a holokauszttal - emlékeztetett a kiállítás csütörtöki megnyitóján a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Vincze Máté kiemelte: Claudia Andujar egy elnyomott kisebbség tagjaként fordult az indiánok felé, és máig az egyik legismertebb emberijogi aktivista Brazíliában.

Mint hangsúlyozta, a magyarság nem volt kolonizáló nemzet, nem rendelkezett gyarmatokkal, mindig is az elnyomottak oldalára sorolta magát. Nem véletlen, hogy ha külföldre kerülnek honfitársaink, könnyebben rokonszenveznek az elnyomottakkal, mint az elnyomókkal - jegyezte meg.

Kevés olyan néprajzi gyűjtemény van a világon, amely nem egyfajta leigázás eredményeként jött létre, hanem kíváncsi odafordulásból - mondta el Vincze Máté.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója arra emlékeztetett, hogy egy múzeumot a látogatók általában a kiállításaival azonosítanak. A sikeresen megvalósult költözés után tavaly megnyílt főépületben ezért nagy érdeklődés kíséri az időszaki kiállításokat, és különleges várakozás a jelenleg is készülő, a tervek szerint jövő májusban megnyíló, óriási állandó kiállítást.

Claudia Andujar tárlata a Néprajzi Múzeum új épületében az első nagyszabású, nemzetközi fotókiállítás - emelte ki, hozzátéve: az apai ágon magyar fotográfusnak a világ számos pontján nyíltak már kiállításai, de Közép-Európában eddig nem mutattak be tőle átfogó igényű tárlatot.

Kemecsi Lajos elmondása szerint Claudia Andujar fotói számos szempontból kapcsolódnak a Néprajzi Múzeum által vállalt célokhoz: képein keresztül személyes történetek bomlanak ki, munkássága pedig a kulturális párbeszéd fontosságáról szól.

Susan Kleebank, Brazília magyarországi nagykövete felidézte, hogy Claudia Andujar hosszú életét és különleges tehetségét az őshonos amazonasi népek életének megörökítésének szentelte, a brazilok ezért büszkék arra, hogy a fotográfus hazájukat választotta otthonául.

A tárlat ajánlója szerint a Néprajzi Múzeum Claudia Andujar életművének egy kicsi, de fontos szeletét mutatja be a Sao Pauló-i Vermelho Galéria közreműködésével.

A kronologikus vonalat követve a látogatók a Brazíliába érkezést követő, magazinfotós időszaktól és a kísérletezésektől kezdve jutnak el a janomami indiánok között készített művészi és aktivista képekig, majd az életmű időskori feldolgozásáig, az 1960-as évektől a 2010-es évekig.

A Indiánok. Lelkek. Túlélők. kiállítás péntektől 2024. június 30-ig látogatható.
(MTI)

Galériánk

Claudia Andujar fotókiállítása a Néprajzi Múzeumban Claudia Andujar fotókiállítása a Néprajzi Múzeumban Claudia Andujar fotókiállítása a Néprajzi Múzeumban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!