Csák János: a nemzeti közgyűjteményi intézmények feladata, hogy megjelenítsék a magyar örökséget

Kultúra, 2024.05.02

A nemzeti közgyűjteményi intézmények feladata, hogy megjelenítsék a magyar örökséget, ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum irányításával a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ alá rendezi a magyar kultúra közgyűjteményi szektorban őrzött tudás tárgyi és szellemi emlékeinek corpusát - mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Múzeumban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a magyar polgári kormányok politikáját jellemzi az a gondolat, miszerint a magyar kulturális örökséget és a magyar hagyományokat egy olyan corpusnak tartja, amelybe beletartozik mindaz, ami összefoglalja az 1100 év magyar történelmét és örökségét.

Hangsúlyozta: egy olyan népnek, mint a magyar, amely mindenféle nagyobb erőkkel szemben megőrizte identitását, nagy felelőssége van abban, hogy milyen válaszokat ad a jelen kor kihívásaira.

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy az elmúlt hetekben az új központ alá tartozó múzeumokkal és szakmai szervezetekkel való egyeztetések során feltérképezte a szektor legfontosabb problémáit és ezeket összegezve tesz majd javaslatot a megoldásra. Kiemelte: a legsürgetőbb feladatok között szerepel a restaurátor szakma támogatása, utánpótlásképzése, valamint a közgyűjtemények raktározási problémáinak megoldása is. A központ július elsejével kezdi meg a működését.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!