Csaknem ezer művész jelentkezett a 8. Székelyföldi Grafikai Biennáléra

Kultúra, 2024.04.17

Minden eddiginél több, csaknem ezer művész jelentkezett a 8. Székelyföldi Grafikai Biennáléra - közölték honlapjukon a szervezők.

A kilenc hetes pályázási időszak alatt 926 művész küldött be összesen 2046 pályaművet a világ 68 országából - írták közleményükben, hozzátéve: elmondható, hogy a Székelyföldi Grafikai Biennálé világszinten számontartott szakmai megmérettetés, a részvétel pedig presztízsértékű a művészek körében.

Tájékoztatásuk szerint a nagyszámú benevezett mű magas szakmai színvonala alapján a zsűri 350 műalkotást válogatott be a biennálé törzsanyagába, ezek közül 250 a katalógusba is bekerül, és a kiállításokon is szerepel. A többi online formában elérhetővé válik a biennálé honlapján, a kiállításokon pedig elektronikus formában, kijelzőkön lesznek láthatók.

A 8. Székelyföldi Grafikai Biennáléra március 30-án zárult a nevezés, a zsűrizés első szakasza április 8-14. között zajlott.

A zsűrit Ciprian N. Isac bukaresti grafikus, Erőss István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Tolnay Imre képzőművész, egyetemi tanár, Gyenes Gábor képzőművész, egyetemi adjunktus, Bordás Beáta művészettörténész, a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ vezetője, Filep Norbert képzőművész és Ferencz S. Apor képzőművész, a biennálé kurátora alkotja.

A nemzetközi szakmai esemény idén az egyensúly fontosságára és ennek hiányára fókuszál. A kiírásban rámutatnak: az utóbbi években a világban zajló számos geopolitikai történés és ökológiai jelenség arra késztet, hogy komolyabb vizsgálat alá helyezzük a kollektív jelen- és jövőképünket. "Megvizsgáljuk, hogy mi történik akkor, amikor egy viszonylagos társadalmi, politikai vagy természeti egyensúly megbillen. (.) Ugyanilyen fontos kérdés az egyéni lélek belső kiegyensúlyozott, nyugodt állapota vagy annak hiánya is" - áll a kiírásban.

A székelyföldi biennálé hivatalos megnyitóját október elején tartják a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban és Csíkszeredában, a Csíki Székely Múzeumban. Ezt megelőzően kiállítás nyílik a 2022-ben fődíjas Nastazja Ciupa lengyel művész alkotásaiból, és számos kísérő rendezvényt is tartanak.

A biennálé Kovászna, Hargita és Maros megye önkormányzatai, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Csíki Székely Múzeum, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Maros Megyei Múzeum közös szervezésében valósul meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!