Csaknem félmilliárd forintból újult meg a Lenkey-ház Egerben

Kultúra, 2024.03.02

A Széchenyi 2020 program keretében csaknem félmilliárd forintból újult meg a Lenkey-ház Egerben - közölte a működtető Dobó István Vármúzeum az MTI-vel.

Az intézmény tájékoztatása szerint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik tragikus sorsú tábornoka, Lenkey János egri szülőháza és az ott kialakított tárlat péntektől látogatható. A beruházást az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 475 millió forintos, vissza nem térítendő támogatása tette lehetővé, mely teljes egészében finanszírozta a város híres szülöttének méltó emléket állító projektet.

Jelezték: a kiállítás mindenekelőtt Lenkey János életútját eleveníti fel történeti és irodalmi dokumentumok, relikviák segítségével. Emellett azonban a gyűjteményben helyet kaptak bátyjához, Lenkey Károly ezredeshez, valamint más, az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban részt vett neves egri személyiségekhez köthető tárgyak másolatai is. A Dobó István Vármúzeumban őrzött emlékek mellett a bemutató anyagát az ország több múzeumából, levéltárából és az Aradi Ereklyemúzeum gyűjteményéből válogatták össze. A tárlat egyik kiemelt célcsoportja az iskolás gyerekek, akik számára játékos, interaktív elemek és a kézzelfogható műtárgymásolatok, felpróbálható ruharekonstrukciók teszik élménnyé a látogatást - hangsúlyozták. Emlékeztettek: az 1807. szeptember 7-én született Lenkey János osztrák katonaiskolákban eltöltött hosszú évek után előbb a 33. gyalogezredben, majd a 6. Württemberg huszárezrednél teljesített szolgálatot, 1845-től mint századparancsok. A márciusi események híre 1848-ban Galíciában érte, ahonnan a forradalom hívó szavára májusban szökött haza századával, tettükkel példát mutatva más külföldön állomásozó magyar katonáknak. Ezt követően a délvidéki harcokban, majd Komárom ostrománál tüntette ki magát. Kossuth Lajos 1849. márciusában nevezte ki tábornokká. A világosi fegyverletételt követően a többi aradi vértanúval együtt hadbíróság elé állították, a kivégzést csupán megbomlott elméje miatt kerülte el. Az aradi várbörtönben 1850 februárjában halt meg, hamvait 1936-ban hozták haza szülővárosába, és temették el ünnepélyes keretek között bátyja és édesanyja mellé az egri Kisasszony temetőben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!