Csaknem kétszáz programot kínál idén a német nyelvű Wunderbar fesztivál

Kultúra, 2023.04.14

Mintegy kétszáz programmal várja országszerte április 17. és 22. között a német kultúra, filmek, valamint a tudományok és a gasztronómia iránt érdeklődő közönséget a Wunderbar fesztivál.

Az osztrák és a svájci nagykövetség, a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum, valamint az Osztrák Intézet közösen szervezi meg a német nyelv hetét, a Wunderbar fesztivált - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A programsorozat keretében a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium fiataloknak szervez német nyelvű történelem- és földrajz órát, a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete Ausztria-kvízzel készül, míg a Német Kulturális Fórum karriernappal várja azokat, akik tudnak németül, de még nem tudják, mihez kezdjenek vele.

A DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum Hajdú-Bihar megye középiskolás diákjainak szervez kétfordulós országismereti csapatversenyt a német nyelvű országok gasztronómiájának témájában. A verseny második fordulójában a csapatok el is készítik majd a jellegzetes német, osztrák és svájci ételeket, amelyeket zsűri értékel majd.

Veszprém is számos ponton kapcsolódik a fesztiválhoz: az Agóra Veszprém Kulturális Központ színháztermében lesz a Wunderbar fesztivál zárógálája és a Német összeköt című fotópályázat díjátadója. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár a magyar-német konyháról szóló könyveit állítja ki, az Egry Úti Körzeti Óvoda a Hriszto Botev Német Nemzetiségi Iskolával együtt óvodásoknak szóló programot szervez, a Gyulaffy László Német Nemzetiségi Iskola pedig német nemzetiségi iskolák találkozójával várja az érdeklődőket.

A Wunderbar Fesztiválhoz számos egyetem is csatlakozik, többek közt a Szegedi, a Debreceni, a Veszprémi és a Miskolci Egyetem, a Corvinus Egyetem, valamint a Hageni Távegyetem Budapesti Központja is szervez programokat.

A német nyelvű országok Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnerei, hiszen mintegy 6000 német, osztrák és svájci vállalkozás működik Magyarországon, amelyek több mint háromszázezer embernek adnak munkát. A magyar tanulók közül háromszázezernél is többen tanulnak németül mintegy 2700 iskolában, és 18 magyar egyetemen 80 szakon folyik német oktatás. Mindezek mellett Budapesten található a német nyelvterületen kívüli egyetlen, teljesen német nyelvű felsőoktatási intézmény, az Andrássy Egyetem is - mutatnak rá a közleményben.

A fesztivál részletes programja a fesztivál honlapján olvasható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!