Csaknem negyven film szerepel a 12. Friss Hús fesztivál magyar programjában

Kultúra, 2024.04.25

Közzétették a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2024-es magyar versenyprogramját csütörtökön; a válogatásban 38 magyar alkotást lehet megnézni a Puskin moziban május 30. és június 5. között - közölték a szervezők az MTI-vel csütörtökön.

A filmes mustrán jól ismert, nemzetközi fesztiválokon is díjazott alkotók és most bemutatkozó filmesek munkáit is láthatja a közönség - írták a szervezők.

A fesztiválon fókuszba kerülő "Friss Csillagok", Gellért Dorottya és Ionescu Raul több filmben is szerepelnek (Vakáció, Apám fia, Talált tárgyak, Kamra). A visszatérő alkotók között van a Cannes-t is megjárt Tóth Luca (Vegan Mayo) és Beleznai Márk (Felfáztam), a Berlinalén a legjobb mellékszereplő alakításáért Ezüst Medvével díjazott Kizlinger Lilla pedig ezúttal rendezőként is jelentkezik (A Naprendszer közepe) - közölték.

A programban szerepelnek nemzetközi fesztiválra beválogatott animációk is (Meditáció alkonyatkor, Cipők és paták, Apád), valamint izgalmas műfaji kísérletek: látható lesz a body horror elemekkel dolgozó Marcang című alkotás, Dér Zsolt és Pásztor Dániel főszereplésével, valamint a népmesei motívumokat használó eastern, Az utolsó lélek az ördögé című munka.

Az idei Friss Hús fesztiválon több angol nyelvű magyar rövidfilm is bemutatkozik, köztük Jack Turits, Pun Intended című munkája, illetve a Love, Cherish, Obey, amit Rácz Frigyes rendezett.

Pető Lucának, aki 18 évesen a Friss Hús történetének legfiatalabb rendezője, a Loom című filmjét láthatják a nézők a fesztiválon. A 2023-as Budapest Debut Film Forumon fődíjat nyert Korom Anna Diamond Beautyja rövidfilmverzióban lesz látható, Nyertes Zsuzsa főszereplésével.

Egy százéves filmterv is megelevenedik a vásznon: Ulrich Gábor egy 1923-ban felvázolt, megvalósítatlanul maradt animációs film parafrázisát készítette el a megmaradt vázlatok és Orosz Márton kutatása alapján, Rekonstrukt címmel.

A fesztiválon a filmvetítések mellett egyebek mellett szakmai programok, workshopok, kerekasztal-beszélgetések és koncertek várják a közönséget. A tájékoztatás szerint a Friss Hús Budapest mellékszekcióinak és nemzetközi versenyének programját később jelentik be. A versenyprogramok győzteseit a fesztivál utolsó napján, június 5-én hirdetik ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!