Csütörtökön a Zeneakadémián ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

Kultúra, 2021.10.13

Liszt, Richard Strauss és Alexey Shor műveit adja elő a MÁV Szimfonikus Zenekar csütörtöki koncertjén a budapesti Zeneakadémián.

A műsorban Liszt Első Mefisztó-keringője, Alexey Shor Travel Notebook (Útinapló) zongoraversenyének magyarországi bemutatója, Richard Strauss Till Eulenspiegel vidám csínyjei, valamint a Halál és megdicsőülés című műve hangzik el Conrad van Alphen vezényletével. Az esten közreműködik Miroszlav Kultysev, a 2021. évi Classic Piano Nemzetközi Zongoraverseny győztese - közölte a zenekar az MTI-vel.

Mint a közleményben felidézik, Liszt Ferenc az Első Mefisztó-keringőt Nikolaus Lenau irodalmi műve hatására komponálta, és teljes mértékben a weimari Liszt stílusát viseli magán.

Alexey Shor zeneszerző Kijevben született, onnan Izraelbe, majd az Egyesült Államokba költözött, közben szoros kapcsolatban állt a Máltai Filharmonikus Zenekarral és Örményország zenekaraival is. Travel Notebook (Útinapló) című zongoraversenye hat különböző városban szerzett emlékeit, benyomásait, érzéseit mondja el a zene nyelvén, sokszínűen, változatosan.

Richard Strauss Till Eulenspiegelről szóló "kópé története" Németalföldön játszódik, zenéje tonális, a romantika harmónia- és hangszínvilágát hozza vissza. Mint írják, külön figyelemre méltó a szólózongora, amelynek virtuóz szólama Griegre és Rahmanyinovra emlékeztet. Befejezésként a Halál és megdicsőülés című gyönyörű, drámai szimfonikus költeménye hallható a Zeneakadémia nagytermében. Az est karmestere, Conrad van Alphen a Dél-Afrikai Köztársaságban, Pretoriában született. Tanulmányait Hollandiában végezte. Pályafutását zenekari bőgősként kezdte, majd vezénylést tanult. Az ezredforduló táján megalapította a Sinfonia Rotterdam zenekart, amelynek azóta zeneigazgatója. A zenekarral vendégszerepelt Oroszországban, Mexikóban, Braziliában, Kolumbiában és Chilében. Szoros kapcsolatban van az orosz zenei élettel is, a Moszkvai Filharmóniai Társaság tagja és rendszeresen fellép Szentpéterváron. Vendégként vezényelt többek között Montreal, Brüsszel, Bogotá, Moszkva, Barcelona és Stuttgart hangversenytermeiben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!