Cziffra-emlékév - Borisz Berezovszkij és Balázs János lép színpadra június 9-én

Kultúra, 2021.05.17

Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora-művei és négykezes átiratok szólalnak meg Borisz Berezovszkij és Balázs János zongoraestjén június 9-én a MOM Kulturális Központban Budapesten.

A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményén Borisz Berezovszkij és Balázs János a két nagy előd zongoristát próbáló átirataiból játszik négykezeseket és szólókat - közölték a szervezők az MTI-vel.

A kulturális eseményt élőben, korlátozott számú közönség előtt rendezik meg. A belépés kizárólag saját névre szóló védettségi igazolvánnyal és személyi azonosító igazolvánnyal lehetséges.

Balázs János zongoraművész nem csupán gyermekkora példaképeként hozta vissza a köztudatba Cziffra György művészetét egy nemzetközi fesztivál formájában, hanem azért is, hogy folytathassa elődje szellemi hagyatékát, tanítsa és segítse a fiatal tehetségeket. A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny történetének legfiatalabb győzteseként zongoraművészi pályája mellett adja tovább tapasztalatait a következő generációknak.

A Moszkvai Konzervatóriumban végzett Borisz Berezovszkij a világ legkeresettebb zongoristáinak egyike. A világ olyan vezető zenekaraival lép színpadra szólistaként, mint például az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra, a New York-i és a Berlini Filharmonikusok. Kezdeményezésére jött létre a Nemzetközi Medtner Fesztivál.

Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulója alkalmából 2021-et Cziffra György-emlékévvé nyilvánította a kormány, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!