Cziffra-emlékév - Kürthy Hanna kiállítása nyílik Budapesten

Kultúra, 2021.11.29

Kürthy Hanna festőművész a franciaországi Senlis városához és a Cziffra Alapítványnál töltött évekhez fűződő alkotásaiból nyílik időszaki kiállítás szerdán Budapesten, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, a Cziffra György-emlékév keretében.

A kiállítás január 28-ig tekinthető meg ingyenesen.

Kürthy Hanna festőművész négyéves korában első díjat nyert az UNESCO nemzetközi gyermekrajz-versenyén, majd fiatal felnőttként elvégezte a műegyetemet. 1975-ben a Cziffra György által létrehozott alapítvány ösztöndíjasa lett Franciaországban, ő tervezte az alapítvány emblémáját is. Az alapítvány ünnepélyes megnyitóján önálló kiállításon mutatkozott be, de később is többször kiállított Sensilban a Saint Frambourg-kápolnában. Franciaországban ismerkedett meg későbbi férjével, akivel körbeutazták a világot, éltek Kaliforniában, Elefántcsontparton, Görögországban, kiállításai nyíltak négy kontinensen. A mediterrán és meleg éghajlatú országok szikrázó tájai nagy hatással voltak művészetére, ahogyan az irodalom, zene és tánc is. Egykori Cziffra-ösztöndíjasként ő illusztrálta a zongoravirtuóz Ágyúk és virágok című életrajzi regényét.

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével. A Cziffra100 eseményeiről a cziffra100.com weboldalon lehet tájékozódni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!