Debrecenben is bemutatták az NMHH interaktív előadását

Kultúra, 2024.03.19

Mobil a családom? címmel - Szeged és Szombathely után - kedden Debrecenben is láthatta a közönség a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Momentán Társulat előadását a VOKE Egyetértés Művelődési Központjában.

Az NMHH tavaly nyáron indított programjának célja, hogy a tanácsaik nyomán elinduló beszélgetések ráirányítsák a figyelmet a családok digitális egészségének megőrzésére.

A színpadi játék előadása előtt Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának vezetője elmondta, hogy az internethasználat veszélyeivel kapcsolatban elsőre a gyermekek juthatnak az eszünkbe, holott az egész család érintett lehet.

A produkció különlegessége, hogy a színpadi folyamatokat befolyásolhatták maguk a nézők is. A Momentán Társulat tagja, Kisskovács Attila játékmester egy-egy jelenet után megszólította a jelenlévőket, akikhez kérdéseket intézett vagy a véleményüket kérte a látottakról.

Fegyverneki Gergő médiatanárként segítette a társulatot abban, hogyan keressenek kiutat a megjelenített problémákból. Az előadás egyebek mellett olyan kérdésekre keres választ, mit csinálnak a gyerekek az online térben, mit tegyünk, ha online bántják a gyermekünket és lehet-e családi program a digitális jelenlét.

A médiahatóság kutatásai szerint nyolcéves korban a gyerekek negyedének, tízéves korban pedig több mint a felének van saját okostelefonja - írta összegzésében az NMHH, rámutatva ugyanakkor arra, hogy a képernyő nem ellenség: a tanulásban, a szórakozásban és a kapcsolattartásban is segíthet.

A médiahatóság tanácsai az nmhh.hu/mobilacsaladom honlapon jelentek meg.

Az eseményen Lajtos Ádám médiaértés oktató bemutatta az NMHH debreceni médiaértés-oktató központját is. A Bűvösvölgy foglalkozásain játszva tanulhatják meg a gyermekek, hogyan hat rájuk a média. A budapesti, a soproni és a debreceni központban évente mintegy tizenötezer 9-16 éves diák vesz részt a programon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!