Derkó 2020 - A Műcsarnokban mutatkoznak be az idei Derkovits-ösztöndíjasok

Kultúra, 2020.02.20

Huszonhat fiatal képzőművész pályaműveit sorakoztatja fel a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj idei nyerteseinek bemutatkozó kiállítása péntektől a Műcsarnokban.

Derkó 2020 - A Műcsarnokban mutatkoznak be az idei Derkovits-ösztöndíjasok A Derkovits Gyula festő- és grafikusművészről elnevezett ösztöndíjat immár 65. alkalommal ítélték oda, a 35. életévüket még be nem töltött képzőművészek pályakezdését támogatva - emlékeztetett az ösztöndíjak csütörtöki átadása előtt, a kiállítás megnyitóján Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója.

A tárlatot megnyitó Áfra János költő, műkritikus hangsúlyozta: a huszonhat alkotó munkáin keresztül a közönség a fiatal magyar képzőművészet alapvető sűrűsödési pontjairól, a generációjuk gondolkodását meghatározó kérdésekről kaphat képet.

Több művész második vagy harmadik alkalommal nyerte el a Derkovits-ösztöndíjat, de nem csupán náluk figyelhető meg a tudatos építkezés, hiszen eleve csak olyanok lehetnek a díjazottak között, akik képesek voltak a következetes munkára, világos célok meghatározására - jegyezte meg.

Egyeseknél az anyag- és formakísérletek kerülnek előtérbe, mások művészettörténeti kérdéseket boncolgatnak, de akadnak olyanok is, akik az individuum és a közösség működésével kapcsolatos dilemmákra koncentrálnak. Az alkotók egy jelentősebb része reagál például a klímakrízisre - mondta el Áfra János.

A Derkovits Gyula-ösztöndíjakat átadó Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) ügyvezető igazgatója hozzátette: az ösztöndíj elsődleges küldetése, hogy segítse a fiatal, pályakezdő művészeket, anyagi támogatást nyújtson a megélhetéshez és biztosítsa az alkotás feltételeit, emellett pedig a beszámoló kiállítással a 26 alkotó az eddiginél szélesebb közönséghez is eljuthat.

A MANK által bonyolított Derkovits-ösztöndíjat a fiatal alkotók legfeljebb három egymást követő évben nyerhetik el. Évente 26 művész részesülhet az ösztöndíjban, melynek összege 2020-ban havi bruttó 200 ezer forint. A pályázók műveit az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért független szakmai zsűri bírálja el.

Ebben az évben több mint 200 fiatal alkotó pályázatai közül választották ki Almásy Ivor, Ámmer Gergő, Berkes Ádám Csanád, Bernáth Dániel, Éles Lóránt, Gosztola Kitti, Gúgyela Tamás, Gulyás Andrea Katalin, w. Horváth Tibor, Jagicza Patrícia Linda, Kincses Előd Gyula, Kiss Dániel, Kopacz Kund László, Horror Pista (Máriás István), Melkovics Tamás, Nagy Karolina, Paráda Zoltán, Révész Anna, Rózsa Luca Sára, Schuller Judit Flóra, Sipos Boglárka, Süveges Rita, Szabó Franciska, Szabó Menyhért, Sztruhár Zsuzsa és Tranker Kata pályázatát.

A nyertes alkotók munkáiból Fazakas Réka által rendezett kiállítás április 19-ig látható a Műcsarnokban.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Derkó 2020 - A Műcsarnokban mutatkoznak be az idei Derkovits-ösztöndíjasok Derkó 2020 - A Műcsarnokban mutatkoznak be az idei Derkovits-ösztöndíjasok Derkó 2020 - A Műcsarnokban mutatkoznak be az idei Derkovits-ösztöndíjasok
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!