Dezső Tamás identitáskereső képeiből nyílik kiállítás a Capa Központban

Kultúra, 2022.09.20

Dezső Tamás az élővilág és az ember kapcsolódásait vizsgáló Hipotézis: Levél minden című kiállítása szeptember 22-től december 23-ig lesz látható a budapesti Capa Központban.

Az élővilág összetett kapcsolatait vizsgáló sorozatot a művész filozófiai tanulmányai ihlették, és a fotós gondolatkísérletek halmazaként tekint rá - olvasható a kiállítótér MTI-hez eljuttatott közleményében.

A képeken Dezső Tamás azt a folyamatos változást szeretné bemutatni, amely élete során fizikailag minden élőlényt, intellektuálisan pedig az embert jellemzi.

Az identitás kérdését körüljárva a fotós az emberi létezés metaforáját a növényekben találja meg, amelyek ugyanabból az anyagból és hasonló struktúrákból épülnek fel, mint az ember.

A bemutató címe Johann Wolfgang von Goethétől származik, aki utazásai során naplójában így fogalmazott: "Hipotézis: levél minden, és ez az egyszerűség a legnagyobb sokféleséget teszi lehetővé."

A fotós úgy véli, hogy az ökológiai válság kapcsán elengedhetetlenné vált, hogy az emberiség a növényeket a jelentőségüknek megfelelően kezelje, és erőfeszítéseket tegyen annak érdekében, hogy az emberi identitás mellett a növényi létezés kérdéseit is megértse, részben, de nem kizárólag azért, mert tőlük függ és rajtuk múlik az emberi létezés is.

Dezső Tamás autodidakta módon sajátította el a fotográfia mesterségét. Munkáit világszerte kiállították, és többek között a Time, a The New York Times, a National Geographic, a Le Monde Magazine, a The Sunday Times és a The British Journal of Photography is publikálta képeit. Feljegyzések egy epilógushoz (Notes for an Epilogue) címmel 2015-ben jelent meg fotókönyve a német Hatje Cantz kiadó gondozásában, majd ezután átmenetileg abbahagyta a fényképezést, hogy filozófiai tanulmányokat folytathasson.

A most kiállított sorozatot a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ korábban a maribori UGM Studióban mutatta be 2021 őszén, és a Kunst Haus Wiennel együttműködve a bécsi Foto Wien Fesztiválon 2022 tavaszán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!