Díjnyertes kortárs szlovén filmek a Szlovén Filmnapokon

Kultúra, 2023.09.30

Három díjnyertes kortárs szlovén alkotást, köztük Szlovénia jövő évi Oscar-nevezettjét is láthatja a magyar közönség a 7. Szlovén Filmnapokon október 26. és 28. között Budapesten, a Toldi moziban.

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetsége együttműködésében megvalósuló program része a Cinedays-en és a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendező díját, a Szlovén Filmfesztiválon három díjat - köztük a legjobb filmét - elnyert A zenekar című film, Szlovénia jövő évi Oscar-nevezettje.

A Matevz Luzar rendezte film Milos Forman Tűz van, babám című klasszikusa és Ulrich Seidl fanyar humorának keveréke.

Mint felidézik, a történet szerint egy szlovén fúvószenekar egy osztrák kisvárosba utazik egy zenei fesztiválra. Párhuzamos egyéni történetek mentén a két nemzet habitusa közti különbség is kirajzolódik.

A filmnapokon látható A motorosok, az elsőfilmes Dominik Mencej alkotása, 1999 tavaszán játszódik. A film két barátról szól, akik egy eldugott faluból indulnak útnak. A nemrég függetlenné vált Szlovénián és Horvátországon keresztül vezet az útjuk, és hozzájuk csatlakozik egy titokzatos, szökésben levő fiatal lány és egy idős motoros.

Mint írják, Marko Santic horvát-szlovén rendező Ébressz fel című filmje arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehetséges-e megszabadulni a gyűlölettel teli múlt súlyos terheitől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!