TV műsor

Díjra jelölték a Napszálltát Romániában a legjobb európai film kategóriában

Kultúra, 2020.02.18

Gopo-díjra jelölték az Oscar-díjas Nemes Jeles László alkotását, a Napszálltát Romániában a legjobb európai film kategóriában.

A román filmes szakma legrangosabb elismerésének számító Gopo-díjakkal minden évben a román filmgyártás legjobb előző évi alkotásait díjazzák.

A román filmek mellett külön kategóriában európai filmeket is jutalmaznak: a Napszállta Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség, Kirill Szerebrennyikov Nyár, Jorgosz Lanthimosz A kedvenc és Lars Von Trier A ház, amit Jack épített című filmjével versenyez.

A legtöbb jelölést a Corneliu Porumboiu által rendezett A hegyek szigete (La Gomera) című krimivígjáték kapta. Porumboiu filmjében a Napszálltában Brill Oszkárt alakító Vlad Ivanov is látható.

A legjobb férfi mellékszereplő díjára jelölték a szintén Porumboiu filmjében játszó, háromszéki baróti születésű Téglás Istvánt is, aki jelenleg a bukaresti Nemzeti Színház művésze.

A díjakat hatszáz román filmes szakember szavazata alapján ítélik oda, a győztest március 24-én hirdetik ki a bukaresti Nemzeti Színházban szervezett gálán.

A díjat Ion Popescu-Gopóról nevezték el, akinek Emberke című rövidfilmje 1957-ben Arany Pálmát nyert a Cannes-i Filmfesztiválon.
(MTI)


Ha teheti, kérjük támogasson minket!

Támogassa a valóban minden párttól és önkormányzattól független vidéki újságírást. Minden támogatást köszönünk, amelyet portálunk tartalmának fejlesztésére fordítunk.Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!