Disznótoros fesztivált és szatmári farsangot rendeznek a nyíregyházi múzeumfaluban

Kultúra, 2020.02.14

Mintegy 15 ezer adag ételt kínálnak kóstoltatásra a főzőcsapatok a jövő hétvégén megrendezendő 3. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon és 19. Nemzetközi Böllérversenyen a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban.

A hagyományos falusi disznóvágást és a böllérkedést bemutató rendezvény idén először kiegészül egy második nappal, a versenyre benevezett több mint húsz főzőcsapat a sertéshús elkészítési tudományát méri össze egymással, az elkészített ételeket pedig szakértői zsűri díjazza. Szintén a fesztivál vasárnapi napján tartják meg a télűző szatmári farsangi mulatságot - közölték a szervezők és az önkormányzat képviselői az eseményt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón Nyíregyházán.

Kovács Ferenc polgármester elmondta, hogy a tapasztalatok szerint a hagyományőrző programok nemcsak a helyi, hanem a távolabb élőket is érdeklik, ezt pedig jól mutatja, hogy a fesztivál időszakára emelkedik a környező szálláshelyek foglaltsága.

Támba Miklós, a Napkorona Hagyományőrző Egyesület elnöke a fesztivál szombati napról elmondta: a böllérverseny reggel fél hétkor a sertések kábításával, véreztetésével, perzselésével és hasításával kezdődik, a csapatok ezután látnak hozzá a kolbász, a májas és a véres hurkák töltéséhez, a hagymás vér, a toroskáposzta, valamint az egyéb disznótoros finomságok elkészítéséhez. A szakmai zsűri a böllérek szakértelmét, a hús előkészítését és elkészítését figyeli majd, a közönség az ötszáz forintos kóstolójegy ellenében pedig meg is ízlelheti az ételeket.

Díjazzák a legjobb böllért, hurkát, torost, kolbászt, fogópálinkát és forralt bort, a legnépszerűbb csapat pedig a közönségdíjat veheti át. A versenykiírás szerint minden csapatnak kötelező száz adag ételt kóstoltatnia a látogatókkal, a szervezők körülbelül húsz-huszonnégy csapat indulásával számolnak - tette hozzá a szervező.

Vasárnap ismét az üstökhöz állnak a csapatok, skkor ötféle kategóriában - előétel, leves, főétel, menüsor és desszert - értékeli őket a szakmai zsűri. A cél az, hogy a "fülétől a farkáig" minél sokoldalúbban használják fel a sertést - mondta Támba Miklós.

A versenyre a Felvidékről és Erdélyből is érkeznek főzőcsapatok, de Ungvárról is várnak delegációt - mondta Ulrich Attila alpolgármester a sajtótájékoztatón. A program egyik érdekessége a csilievő verseny, amelyen csiliből készült ételeket szolgálnak fel a benevezetteknek, a másik újdonság pedig a "böllér sétálójegy" lesz: a csapatoknál összegyűjtött kóstolójegyekkel egy nagy értékű nyereményt vihet haza a szerencsés látogató.

Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója a sajtótájékoztatón a böllérvesenyt kiegészítő programra, a szatmári farsangra hívta fel a figyelmet. Ennek leglátványosabb eleme a panyolai lakosok hagyományőrző farsangi falukerülése lesz; a kis szatmári településen az 1960-as évekig szokás volt ijesztő maskarákba öltözni és lármázással, jókedvű vigadozással elűzni a telet és a hideget.

Lesz pulyaszedő, vándorárus és köszörűs ember is, akik álarcok mögött ijesztgetik majd a gyanútlan látogatókat - tette hozzá az igazgató. A gyerekeket a múzeumfalu kézműves műhelyeiben zajkeltő eszközök készítésére invitálják, be lehet majd állni a maskarás télűző menetbe, a gyulaházi parókia ajtaját farsangi jelmezben kinyitóknak pedig meglepetés ajándékkal kedveskednek a szervezők.

Szabó Sarolta szólt arról is, vasárnap nyílik meg egy időszaki kiállítás, amely az évenként megrendezett nemzetközi plen air művésztelep anyagait és az itt alkotó képzőművészek magyar népművészeti és kortárs alkotásait mutatja be a közönségnek május 3-ig.

A kétnapos rendezvény ideje alatt hazai könnyűzenei előadók szórakoztatják a közönséget. Az önkormányzat jóvoltából szombaton és vasárnap reggel hat és este hat óra között a belvárost is érintő ingyenes buszjáratok közlekednek a nyíregyházi vasútállomás és Sóstógyógyfürdő között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!