Dokumentumszínház, koncertek, fényfestés a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon

Kultúra, 2020.10.16

Rövidesen félidőhöz érkezik a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely a hátralévő mintegy másfél hétben is gazdag programkínálattal, dokumentumszínházi előadással, különleges könnyű- és komolyzenei koncertekkel, kiállításokkal és fényfestéssel várja a közönséget - olvasható a szervezők pénteki közleményében.

Csütörtökön indult a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. A könyvbemutatókat, portrébeszélgetéseket, szakmai, zenés és színházi programokat irodalmi városi séták egészítik ki, hétvégén a szervezők a Halott Pénz énekese, Járai Márk és Bereményi Géza író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező közös estjére várják a közönséget.

Október 18-ig látható a Trafóban a Rimini Protokoll felkavaró és elgondolkodtató előadása, a Nachlass - Pieces sans personnes (Hagyaték), ahol napi három turnusban, szobáról szobára sétálva pillanthatunk bele nyolc különböző ember történetébe, hogy megtudjuk, mit gondoltak életről, halálról, emlékezetről és búcsúról - írják a beharangozóban.

Az Ensemble Mandel a 12. században élő apáca, Bingeni Szent Hildegárd kompozícióit ötvözi a jazz és az elektronikus zene világából egyaránt ismert Kaltenecker Zsolt improvizációival a Mátyás-templomban.

Kozmikus interakciók címmel Bartók, Ligeti és Eötvös műveiből válogat zongorakoncertjén Borbély László és Kiss Péter. Oláh Krisztián pedig a vonószenekar és a jazzkvartett kapcsolatának kortárs átértelmezésével kísérletezik a Zeneakadémián.

Két eltérő hangulatú helyszín ad otthont öt fiatal zeneszerzőnő ősbemutatóinak a Fischer Annie Night során, október 16-án: míg a Belvárosi Plébániatemplom jellegzetes akusztikájával kölcsönöz különleges atmoszférát a művekhez, a szomszédos Három Holló Fischer Annie, legendás zongoraművész lakásának berendezését idézve várja a zene mellett megpihenni vágyókat.

A Hosszúlépés. Járunk? csapata minden évben rendhagyó városi programokkal készül a fesztiválra, ezúttal Józsefváros irodalmi titkaiba kaphatnak bepillantást a sétálók. Szintén Budapest lesz a "díszlete" a Flying Bodies és a Collective Dope közösségformáló köztéri előadásának, amelynek során a városi extrém sport, a parkour és a kortárs táncművészet ad egymásnak randevút a Boráros Skateparkban október 17-én.

A budai Várban található NOS kávézóban a közönség a hétvégén megtekintheti a monori közösségi alapon működő Elfogadás Sütödéről szóló dokumentumfilmet és a vetítések előtt és után a sütemények készítőivel is találkozhat.

A közlemény szerint az Akvárium VOLT Lokáljában a DownTown CAFe klubsorozatában ezúttal az Osaka Crack, a jazzbois és a METEO Electric Circuit Jazz Orchestra invitálja a komfortzónán túlra a kísérletező szellemű közönséget.

Mint írják, a tiroli Alpokból érkezik az A38 Hajóra Manu Delago. A tavalyi Magyar Klipszemle különdíjasa pedig, a surfrockos-punkos vonalat képviselő Skeemers az Akváriumban lép fel.

A Budapest Music Centerben a magyar irodalom két nagy hatású női karaktere, Jadviga és Psyché kel életre Bodrogi Éva és Bognár Szilvia tolmácsolásában, Palya Bea és Gryllus Samu erre az estre hangszerelt Psyché-dalaival, illetve ősbemutatóként Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás Jadviga-darabjaival.

Bár a világzenei színtér egyik legfontosabb eseménye a WOMEX idén alapvetően virtuálisan valósul meg, a Budapest Ritmo feat. WOMEX keretében a Müpában a világzene hazai csillagait élőben is láthatja a közönség: fellép a Magos Együttes, az Ötödik Évszak, Lajkó Félix, a Dalinda, a Babra, a Parno Graszt és az idei WOMEX-életműdíjas, Lakatos Mónika.

Október 22-től pedig immáron tizedik alkalommal várja a közönséget az Art Market Budapest.

A felsorolt programok mellett a fesztivál keretében már megnyílt kiállítások is nyitva állnak: a Ludwig Múzeumban Barabási Albert-László fizikus-hálózatkutatónak köszönhetően kalandozhatunk a hálózatok és összefüggések sűrűjében, míg a Magyar Nemzeti Galériában Sean Scully képeinek geometrikus formáiban, expresszív struktúráiban, színeiben gyönyörködhetnek a látogatók.

A fesztivál során Budapest emblematikus pontjai is hatalmas "festővászonná" válnak: október 19-től nem csupán a Citadella fog a fesztivál színeiben pompázni, de többek közt a Március 15. téren álló Piarista Rendház homlokzatát is különleges animáció díszíti majd Bordos László Zsoltnak, a 3D-animációiról és panoramikus vetítéseiről ismert képzőművésznek köszönhetően - írják a szervezők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!