TV műsor

Dorothy piros cipője és Bruce, a cápa is látható majd a filmakadémia múzeumában

Kultúra, 2021.07.16

Az amerikai filmakadémia szeptemberben megnyíló múzeumában számos kultfilm kellékeit és relikviáit láthatja majd a közönség, köztük Dorothy piros cipőjét az Ózból vagy Steven Spielberg A cápa című filmjének óriási fenevadját, Bruce-t.

A filmmúzeum kurátora, Nathalie Morris a CNN hírportálnak adott interjúban mutatta be a gyűjtemény néhány legendás relikviáját.

A kollekció egyik értékes darabja a Ridley Scott A nyolcadik utas: a Halál című sci-fijéhez készült földönkívüli szörny, az Alien. "Scott tényleg valami rémálomszerűt, ősi és zsigeri dolgot akart, és a svájci művész, H.R. Giger munkái igazán megfeleltek ennek a célnak" - idézte fel Morris.

A filmtörténet klasszikus kincsei közé tartozik Az Óz, a csodák csodája című 1939-ben bemutatott filmből a Judy Garland által viselt piros cipellő. A forgatáshoz legalább hét pár cipő készült, ezek közül Morris szerint négy pár maradhatott fenn. Az egyik párat 2000-ben 666 ezer dollárért adták el egy aukción, egy másikat pedig, amelyet elloptak a minnesotai Judy Garland Múzeumból, 2018-ban az FBI találta meg. A filmmúzeumban a hetedik párat állítják ki.

Steven Spielberg A cápa című filmjének óriási fehér cápája, Bruce a Universal stúdió kidobott holmijai között kallódott. Miután 2016-ban adományként a filmmúzeumhoz került, teljes felújításon esett át, és most már a kiállítótérben függ. A múzeum gyűjteményében ez a legnagyobb emléktárgy a maga csaknem 8 méteres hosszúságával. "Nem feltétlenül tárgyként gondolunk rá, inkább karakterként" - mondta Morris.

A filmmúzeum kollekciójában rengeteg filmes kosztüm található. Ezek egyike az a zöld ruha, amelyet Salma Hayek viselt 2002-ben a mexikói festőművész, Frida Kahlo szerepében. Alakításáért a színésznő Oscar-jelölést kapott, akárcsak a ruhát tervező Julie Weiss.

A Star Wars-filmek két droidja, C-3PO és R2-D2 is a gyűjtemény fontos darabja. Akárcsak Orson Welles Aranypolgárából a szánkó, amelyre rózsabimbó van festve. "Ez a filmtörténet szent grálja" - hangsúlyozta Morris. A forgatáshoz négy verzió készült: egy fenyőből és három balsafából a film tüzes befejezéséhez.

"Orson Wellesnek nem tetszett az első felvétel, de a másodikat imádta, így a harmadik szánkó megmaradt" - mesélte Morris. Steven Spielberg irodájában kötött ki, aki egy 1982-es árverésen 60 500 dollárt fizetett érte, és most kölcsönadta az Akadémiai Múzeumnak - fejezte be a történetet.

A rendező Jurassic Park című 1993-ban készült filmjének egyik T-Rexet mozgató szerkezete is a filmmúzeum gyűjteményébe került. "Ez egy nagyon fontos darabja a filmes technológiának. Hidat képez a hagyományos stop-motion animáció és a digitális effektusok között" - magyarázta a kurátor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!