drMáriás: összművészeti album jelenik meg a dupla évfordulóra

Kultúra, 2021.05.10

Művészeti konzultáció címmel vaskos album jelenik meg abból az alkalomból, hogy drMáriás idén lesz 55, zenekara, a Tudósok pedig 35 éves.

A kötetben 125 felkért szerző és drMáriás szabad stílusban kommentálja válogatott festményeit, ezeket családi és személyes fotók, plakátok egészítik ki. Bevezetőt írt Kieselbach Tamás galériatulajdonos, Gulyás Gábor esztéta pedig hosszabb tanulmányban elemzi drMáriás pályáját, az album melléklete a Tudósok legjobb felvételeiből válogató CD.

"Tíz évvel ezelőtt dokumentumregényt írtam Nem élhetek Milosevic nélkül címmel, abban a Tudósok történetén keresztül meséltem el sorsom néhány fontos pillanatát. A mostani album a képzőművészeti tevékenységemre fókuszál, százhatvan festményem látható benne, zömmel az elmúlt néhány év terméséből" - mondta a művész az MTI-nek.

Az elmúlt több mint tíz évben készített alkotásain drMáriás alapvetően politikusokat, történelmi, közéleti szereplőket, kulturális ikonokat ábrázolt egy-egy festőóriás stílusában. "Úgy érzem, megtaláltam magam ebben a világban, amelyet egyfajta ars poeticának is nevezhetünk" - fogalmazott.

A Magyar Műhely Kiadó gondozásában megjelenő album képei részben az elmúlt mintegy száz év fontos történelmi fordulópontjaira, részben a közelmúlt érdekes hazai politikai eseményeire reflektálnak. A Művészeti konzultációban különböző társadalmi, generációs, földrajzi kontextusú emberek gondolatai olvashatók, nagy részük kapcsolódik drMáriás pályájához, mások egyéb módon hozhatók összefüggésbe festményeivel. Van közöttük régi barát, műgyűjtő, zenésztárs, politikai-közéleti szereplő, humorista, üzletember.

"Saját szövegeim jó részét azon írásaimból emeltem át, amelyeket az elmúlt években a közösségi médiában a képeimhez kapcsoltam. Ezek olykor játékosak, olykor enyhén politikusak, olykor az ihlető képzőművész és a műtermébe általam belefestett személy kapcsolódását magyarázzák. Ehhez jönnek fotók a családi archívumból, amelyek sorsbeli kapcsolódásaimat világítják meg" - fejtette ki.

Az album mellékleteként megjelenő Best of Tudósok CD dalai zömmel szintén az elmúlt tíz évben születtek. Az undergroundból, dzsesszből, art-rockból táplálkozó zenekar korábbi, Bada Dadával közös korszakát az 1993-as Mi a tudomány? című szám képviseli. A Tudósok a járvány miatt háromszor halasztotta el 35. születésnapi koncertjét, a legújabb dátum június 4., a helyszín a fővárosi Arena Garden.

drMáriás (Máriás Béla) Újvidéken született 1966-ban. 1986-ban megalapította a Tudósok zenekart, a délszláv háború elől menekülve költözött Magyarországra, 1991 óta Budapesten él. Képzőművészeti kiállítása volt többek között Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Pekingben, Belgrádban, New Yorkban, Moszkvában, Berlinben, Brüsszelben és Londonban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!