E-book vagy nyomtatott könyv?

Kultúra, 2020.02.27

Az idősebb generációk számára még mindig felfoghatatlan, de ahogy a médiafogyasztás, úgy a könyvolvasási szokások is elképesztő változásokon mentek keresztül az elmúlt egy évtizedben.

Nő olvas Ennek rengeteg oka van, többek között a digitalizáció, a mai fiatalok érdeklődése és igénye, illetve a környezettudatosság. Napjainkban a könyvolvasás nemcsak háttérbe szorult, hanem a könyvek papír alapú formája is egyre kevésbé kap figyelmet, hiszen az e-bookok pillanatok alatt óriási népszerűségre tettek szert. Tény, hogy a könyvek sosem fognak eltűnni, hiszen számos darab felbecsülhetetlen értékűnek számít. Ám a könyvek világának alkalmazkodnia kell, méghozzá azzal, hogy a fiatalok számára érdekes és könnyen fogyasztható legyen, akár a szövegeivel, akár a formátumával.

Gazdaságosabb az e-book

Bár sokan még mindig nem szeretik, hozzá kell tenni, hogy az e-könyveknek rengeteg előnye van. Mivel se nyomtatási, se gyártási, se raktározási, de még szállítási költségük sincs, ezért a papír alapú könyvekhez képest sokkal olcsóbban tudnak hozzájutni az olvasók. Ez elsősorban a fiatalok számára fontos előny, hiszen az olvasás fontosságának csökkenése miatt, költeni sem szeretnek a könyvekre. Viszont az e-könyvek anyagi gazdaságossága miatt, konkrétan az egész éves tananyagukat tudják benne tárolni, amely pénz szempontjából több tízezer forinttól kíméli meg a szülőket.

Szinte bármi tárolható rajta

Az e-könyvek nemcsak könyveket, hanem iratokat, dokumentumokat, szerződéseket, újságokat és még sok más dolgot képesek tárolni, amellyel a mi vállunkról is sok terhet tudnak levenni. Egyrészt, a már említett költséghatékonyság miatt, másrészt, hogy könnyen és egyszerűen tudunk magunkkal vinni akár egyszerre több könyvet, amely egy apró táskában is elfér. Ez leginkább a nőknél fontos szempont, hiszen egy női táska épp elég dolgot rejt, ami miatt néha a kedvenc olvasmányainkat vagy otthon hagyjuk, vagy a kezünkben visszük a metrón. Így viszont könnyen és egyszerűen tarthatjuk magunknál.

Környezettudatos

Nincs olyan nap, amikor a hírportálok ne foglalkoznának a fenntarthatóság, a környezetvédelem vagy a globális felmelegedés témaköreivel. De mi köze ennek az e-könyvekhez? Nos, mivel elektronikus, így kimondatlanul is, de az egyik legkörnyezettudatosabb eszköz, amelyet mindennapos használatra találtak fel. Hiszen a globális felmelegedés egyik okozója, a több ezer erdő kiirtása, amelyeknek alapanyagát a könyvek és más papír alapú termék előállításához használnak fel. Napjainkban annyira fontos lett a fák és az erdők védelme, hogy az e-könyvek emiatt is egyre népszerűbbek.

Mi van akkor, ha új könyvre vágyunk?

Amennyiben új könyveket szeretnénk venni vagy letölteni, semmi másra nincs szükségünk csak az internetre, amelynek segítségével bárhol, bármikor a világ legnagyobb könyvesboltjából válogathatunk a jobbnál jobb olvasmányok, regények, novellák és újságok között. Az e-könyvek segítségével csak letöltjük és online kifizetjük a kívánt könyvet és már meg is vagyunk.

Az ismeretlen írókat is támogatjuk

A hagyományos, papír alapú könyvek háttérbe szorulásával olyan írók kerülhettek előtérbe, akik eddig a kiadók miatt nem kaptak lehetőséget műveik megmutatására. Illetve a könyvek elektronikus formájának hála olyan olvasó réteghez is eljuttathatják az irományaikat, amelyek eddig csak egy szűk körben kaptak hírnevet, ugyanis a kiadók többsége nem hajlandó ismeretlen író művének gyártására pénzt áldozni. Manapság nem egy, nem két példa volt rá, hogy egy mű azután kapott papír alapú kiadást, hogy elektronikusan jelent meg és szerzett óriási népszerűséget.

Növelhetik az olvasási élményt

A fiatalok, főleg a kisebbek, ma már teljesen máshogy dolgoznak fel információkat. Számukra fontos a kép- és hanghatás, amely egy e-könyvnek köszönhetően
megvalósítható, ezzel pedig az olvasási igényt is képesek lehetnek növelni. Valamint bármikor nagyíthatjuk és kicsinyíthetjük a szöveget, ha gyengébben látunk, de emellett óriási pozitívum még, hogy szabadon kereshetünk és tallózhatunk, főleg, ha szótárra vagy lexikonra lenne szükségünk.

Hozzá kell tennünk, hogy ahogy mindennek, úgy az e-könyveknek is van hátrányuk. Mivel akkumulátorral működik csak addig tudjuk olvasni, amíg fel van töltve. Valamint az érzést sem tudja visszaadni, amelyet egy igazi könyv illata, súlya tud nyújtani. Arról nem beszélve, hogy egy e-book sosem tud, akkora ajándékértékkel bírni, mint egy hagyományos könyv.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!