Egressy Zoltán darabjával kezdi az évadot a Zichy Szín-Műhely

Kultúra, 2021.09.13

Egressy Zoltán Gordiusz című darabjával kezdi az évadot kedden a Zichy Szín-Műhely, amelynek 2021/22-es repertoárján magyar kortárs szerzők és klasszikusok, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes és Petőfi Sándor művei is szerepelnek.

Az évadot Egressy Zoltán Gordiusz című, élőben először látható karanténkomédiája nyitja, Léner András rendezésében a 6SZÍN-ben - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, folytatódik a színház fiatalokat megszólító sorozata, a Színház az iskolákba megy, ahogy a Lázár Ervin program is, amelyben Csukás István Utazás a szempillám mögött című zenés mesejátékával járják az ország tankerületeit.

A Gordiusz című darab ősbemutatóját a Zichy Szín-Műhely március 13-án tartotta online, az eSzínház közvetítésében. Szeptemberben már élőben tekintheti meg a közönség a darabot Fekete Linda, Gubik Ági és László G. Attila szereplésével.

A közleményben Léner Andrást idézik, aki kiemelte: a pandémia mindennapos kihívást jelent az emberi kapcsolatokra is, Egressy Zoltán új vígjátékában pedig egy kissé ellaposodott házasságban élő férj és feleség mindennapját, viszonyát szétziláló, újra összetákoló folyamat részesei lehetnek a nézők. A Gordiusszal a színház részt vesz a szeptember 17. és 26. között megvalósuló eSzínház Fesztiválon is.

Mint a közleményben kiemelik, a teátrum másik fontos bemutatója a Színház az iskolákba megy sorozat folytatása. Pilinszky János születésének 100., halálának 40. évfordulója alkalmából a World of Pilinszky - Létmesék kicsit és nagyon fölnőtteknek címet viselő összművészeti előadást mutatják be, amely a költő négy meséjét foglalja magába. Az előadást Turek Miklóssal, a Versszínház alapítójával közösen hozták létre a színműhely alkotói, a zeneszerző Szitha Miklós, a Talamba Ütőegyüttes vezetője. Az előadás atmoszféráját megteremtő animáció Karcis Gábor munkája.

A produkció középpontjában az emberi kapcsolatok, a társkeresés és a társas lét áll. Az előadásban egyenértékű az irodalmi alkotás, a színpadi jelenlét, a vizuális megjelenítés és a zene. A produkció versszínházi monodráma, amelyben a színész-mesélő beszél és játszik a színpadon, azonban vetített formában megelevenednek a mesék egyes szereplői is, mint egy számítógépes játék karakterei.

Mint kiemelik, a színház harmadik fontos premierje Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító és pedagógus munkásságát bemutató előadás. A készülő összművészeti produkció alaptematikája az Aranyecset című műre épül. Az előadással az általános iskolás diákokat szeretnék megszólítani. A meséket, verseket hangban, zenében is megjelenítik az alkotóműhely zenei vezetője, Szitha Miklós segítségével. A darab rendezője Léner András.

A 2022-es Petőfi-emlékévhez kapcsolódva a Színház az iskolákba megy elnevezésű sorozat részeként hozzák létre a költőről szóló előadást az évad második felében.

Az Eleven ősz szeptember 17. és 19. között zajló programsorozatára a teátrum az Arany balladák női szemmel című workshoppal készül, amely szeptember 19-én valósul meg az Óvóhely Kultúrbunkerben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!