Együttműködési megállapodást írt alá a NÖRI és a Charta XXI. Egyesület

Kultúra, 2024.02.26

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Charta XXI. Egyesület, mely elsősorban a határon túli emlékhelyek összeírásában való támogatásra terjed ki, amely a NÖRI kiemelt projektje 2024-ben is.

Az összefogás célja összekötni és minél népszerűbbé tenni a kultúra és a nemzeti emlékezet kapcsolódási pontjait, ennek részeként a magyar kultúra múltjának felbecsülhetetlen kincseit megőrizni és megtartani a nemzeti emlékezetben - tudatta a NÖRI hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint Surján László, a Charta XXI. Egyesület elnöke és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója által jegyzett együttműködés részeként a Charta XXI. Egyesület támogatja a NÖRI-t a Nemzeti Névtér projektben, vállalja, hogy részt vállal a külhoni magyar emlékhelyek összeírásában, az általa összegyűjtött adatokat a NÖRI rendelkezésére bocsátja, emellett támogatja az intézetet a határon túli emlékhelyek fenntartásában érintett helyi társadalmi és kulturális szervezetekkel való kapcsolatfelvételben és a közös munka elmélyítésében.

A Charta XXI. célja a Kárpát-Medencében élő népek történelmi kibékülése, ideértve a magyar-magyar megbékélést: az egyesület a magyar nemzet határmódosítás nélküli újraegyesítését kiemelt feladatának tekinti - olvasható a közleményben.

A NÖRI elhivatott a nemzeti emlékezet kultúrájának széles körben történő terjesztése mellett: a felnövekvő nemzedék nevelése céljából kiállításokat rendez, megemlékezéseket szervez, kiadványokat készít, ennek a munkának a támogatására folyamatosan keresi a szakmai szervezeteket, ebben pedig fontos lépés a hétfőn aláírt együttműködési megállapodás - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!