Együttműködési megállapodást kötött a NÖRI és a Matehetsz

Kultúra, 2024.03.22

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) pénteken.

A Móczár Gábor főigazgató és Bajor Péter ügyvezető elnök által jegyzett megállapodás célja a felnövekvő generációk nemzeti identitásának erősítése, emlékezetpedagógiai és kulturális ismereteik gazdagítása - közölte a NÖRI pénteken az MTI-vel.

Mint írták, közös törekvésük, hogy a szakemberek és a diákok, tehetséges fiatalok együtt erősítsék a helyi és a nemzeti közösségeket Magyarországon és a Kárpát-medencében.

A megállapodás értelmében a Matehetsz - kapcsolódva a NÖRI Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programjához - a tehetségsegítéshez is kötődő képzéseket, műhelyfoglalkozásokat dolgoz ki és szervez pedagógusok számára, a NÖRI által rendelkezésére bocsátott szakmai anyagok alapján. Emellett a Matehetsz bevonja a nemzeti és történelmi emlékhelyeket a mintegy 1500 intézményt összekötő tehetséghálózatába.

"Cél, hogy a fiatalok élményszerű tudást szerezzenek a kiválasztott nemzeti és történelmi emlékhelyeinken. Ehhez féltétlenül szükséges a programot értő és jól alkalmazó pedagógusok közössége, amelynek kialakítását e képzés elindításával kezdjük meg. Programjaink így eljuthatnak azokhoz a szervezetekhez, amelyek szintén a fiatalok tehetséggondozását és oktatását tűzték zászlójukra" - idézte Móczár Gábort, a NÖRI főigazgatóját a közlemény.

Bajor Péter, a Matehetsz ügyvezető elnöke hangsúlyozta: a fiataloknak szükségük van erős személyes közösségi háttérre, nemzeti identitásra. "A magyar történelem ismerete jelentheti azokat a gyökereket, amelyek a tehetséges fiatalok céltudatosságát, elszántságát folyamatosan táplálni tudják. A NÖRI-vel kialakított együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy a magyar köznevelésben tanulók tudatosabban bontakoztassák ki tehetségüket, tanuljanak a magyar múlt eseményeiből, erőt merítsenek elődeik példájából".

A NÖRI a Miniszterelnökség háttérintézetekén két évvel ezelőtt indította el a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programot, amelynek célja a 12-18 éves fiatalok élményalapú megszólítása és a nemzeti identitás erősítése a nemzeti és történelmi emlékhelyek és a közoktatás szereplőinek együttműködésével.

A Matehetsz ernyőszervezetként működő közhasznú egyesület, 39 tagszervezetet tömörít, egyúttal egy Kárpát-medencei, valamint nemzetközi szakmai hálózat működtetője és résztvevő tagja. Kárpát-medencei tehetségpont-hálózatát csaknem ezerötszáz köznevelési intézmény, egyéb szervezet alkotja. A Matehetsz 2011 és 2022 között közvetlen módon összesen mintegy százezer gyermeket, tanulót, fiatalt ért el különböző fejlesztő programokkal, emellett 35 ezer pedagógus résztvevővel szervezett ingyenes továbbképzéseket.

A képzésekhez kapcsolódva számos szakkönyv és tanulmányfüzet jelent meg, közülük a Tehetség kézikönyve napjainkra a szakterület alapművének számít - írták a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!