EKF - Egry József születésének 140. évfordulóját kiállítással ünnepli a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum

Kultúra, 2023.03.16

Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik műveiből Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban. A tárlat felvezetéseként március közepétől az egykor vele készült interjúkon és Nyáry Krisztián írásán keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a Balaton festőjét.

A szervezők csütörtöki közleménye szerint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat keretében megvalósuló kiállításon 140 műalkotást láthatnak az érdeklődők június 24. és október 29. között a Laczkó Dezső Múzeumban.

Az első világháborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban letelepedő Egry Józsefet elsősorban a Balaton festőjeként tartják számon, ám olaszországi tanulmányútjai során is számos alkotást készített.

Mivel Egry itáliai képeinek zöme már az 1930-as években magántulajdonba került, a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött. A tárlat törzsanyagát fővárosi és vidéki múzeumok gyűjteményeiben, elsősorban raktárakban őrzött művek alkotják.

A kiállításon a festmények mellett személyes jellegű leveleket és fényképeket is láthatnak majd a látogatók.

A kiállítás felvezetéseként a Laczkó Dezső Múzeum a festővel készült egykori interjúkat és Nyáry Krisztián Egry Józsefről és Pauler Juliskáról szóló írását dolgozza fel hanganyag formájában. A művész születésének 140. évfordulóján, március 15-én elindult hangjáték-sorozat célja, hogy a közönség még a kiállítás előtt megismerkedhessen a festő életével.

A sorozat kezdő részében Kassák Lajos és Egry József beszélget a festő műtermében. Az interjú 1941 őszén készült, de csak december 26-án jelent meg az akkori Magyar Nemzet hasábjain. A tudósítás a maga műfajában is igazi csemegének számít, hiszen Egry és Kassák baráti beszélgetésén keresztül ismerhetjük meg a festő akkori élethelyzetét és gondolatait. Az interjú készítésekor már ismert és elismert Kassák ráadásul nem is marad meg a klasszikus újságírói szerepben, esztétikai elemzésbe bocsátkozik és barátként is megszólítja a festőt - olvasható a közleményben.

A sorozat következő részeiben az érdeklődők a Színház és a Magyarország című lapok hasábjain megjelent további három interjún és a Nyáry Krisztián Festői szerelmek című kötetében megjelent íráson keresztül ismerhetik meg az alkotót.

A hetente megjelenő epizódok a Laczkó Dezső Múzeum weblapján és közösségimédia-csatornáin lesznek elérhetőek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!