EKF - Hazafiatlan magatartással, a nyitóesemény átpolitizálásával vádolják Temesvár német polgármesterét

Kultúra, 2023.02.23

Hazafiatlan magatartással, a Temesvár 2023 - Európa Kulturális Fővárosa program átpolitizálásával vádolják a romániai Temesvár németországi származású polgármesterét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyi önkormányzati tanácsosai.

A jobbközép irányultságú kormánypárt felrója a romániai városba Németországból betelepült Dominic Fritz polgármesternek, hogy az EKF-program elmúlt pénteken tartott nyitórendezvényein "nem tartották tiszteletben a román zászlót" és a román ortodox katedrálist függőkerttel, a szerb ortodox székesegyházat színpaddal takarták el - írta a PNL Temes megyei szervezetének szerda késő esti közleményére hivatkozva az Agerpres.

A PNL temesvári önkormányzati képviselői kérik az elöljárót: tegye közzé a nyitórendezvények költségvetését és az EKF-eseményeket szervező projektközpont nyújtson be részletes jelentést a helyi önkormányzati testületnek.

Azt állítják, hogy az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben mandátumot nyert Dominic Fritz az Európai Bizottság (EB) kérése és intelmei ellenére átpolitizálta az Európa Kulturális Fővárosa címet, USR-s rendezvénysorozatként reklámozta az online térben.

A PNL szerint "minden kétség nélkül komoly és megalapozott viták" vannak a nyitórendezvénnyel kapcsolatosan, "azonosítani kell, ki és hol tévedett". "Eddig bizalom volt bennünk, de íme, több millió eurót költöttek egy középszerű rendezvényre" - idézte az Agerpres a közleményt, melynek írói szerint a nyitógálán a szervezők protokollt, sőt, "olykor törvényt is sértettek".

"Ahelyett, hogy fenntartották volna, támadták Temesvár értékeit: nem tartották tiszteletben a zászlót" - nyilatkozta az Agerpres szerint Cosmin Tabara PNL-s alpolgármester, kifogásolva, hogy a szervezők az ortodox székesegyház elé hatalmas függőkertet, a szerb ortodox székesegyház elé színpadot állítottak.

A PNL szerint a nyitóeseményeket már amiatt is elemezni kell elemezni, mivel ez volt a polgármesteri hivatal projektközpontjának első szervezése és máris "rossz gyakorlatra" vall. Ha a nagyközönség és a felelős hatóságok elnézik "a szervezési káoszt és a közpénz ítélőképesség nélküli elköltését", nincs garancia, hogy ez nem fog egész évben megismétlődni - állítják.

A Temesvár 2023 - Európa Kulturális Fővárosa programsorozat múlt pénteken tartott nyitóeseményén a fővédnökséget elvállaló Klaus Iohannis román államfő nem volt személyesen jelen, de az alkalomra küldött üzenetében, akárcsak a többi felszólaló, a város etnikai és kulturális sokszínűségét hangsúlyozta.

A németországi származású Dominic Fritz - akit 2020-ban a szavazatok 49 százalékával lett a város polgármestere - beszédét a román, magyar, német és angol nyelv váltogatásával mondta el. "Büszkék vagyunk Temesvár minden közösségére: a magyarra, németre, zsidóra, szerbre, bolgárra, romára és sok másikra, akik évszázadok óta itt élnek egy folyamatos, építő párbeszédben" - mondta magyar nyelven a polgármester.

A nyitóhétvége programjait a temesvári önkormányzat 7,5 millió lejjel (585 millió forint), a román művelődési minisztérium 800 ezer lejjel (62,4 millió forint) támogatta. A három nap alatt több mint harminc helyszínen 130 programot tartottak, a polgármester közlése szerint nagy sikerrel, több mint 60 ezer résztvevővel.

Temesvár az eredeti tervek szerint 2021-ben lett volna Európa egyik kulturális fővárosa, de a világjárvány miatt nem lehetett megtartani a rendezvényeket, így halasztást kért. A rendezvénysorozat előkészítését számos vita előzte meg, elsősorban az ellenzéki vezetésű helyi és a PNL-s vezetésű megyei önkormányzat között. A fő vitapont az volt, hogy a bukaresti kormány nem támogatja jelentőségéhez mérten a Temesvár 2023 - Európa Kulturális Fővárosa projektet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!