EKF - Nagyszabású Brancusi-kiállítás nyílik szombaton Temesváron

Kultúra, 2023.09.28

A világhírű román szobrászművész, Constantin Brancusi mintegy száz alkotásából nyílik nagyszabású kiállítás szeptember 30-án Temesváron az Európa Kulturális Főváros-programsorozat csúcspontjaként.

A tárlatot Constantin Brancusi "jelképes hazatérésének" is tekintik - írták szerdai sajtóközleményükben a szervezők - arra utalva, hogy a Párizsban befutott szobrásznak több mint 50 éve nem volt kiállítása szülőhazájában.

A tárlat teljességében igyekszik bemutatni Brancusi művészetét és életét, első alkalommal helyezi román kontextusba a szobrászt, Doina Lemny kurátor a művész kapcsolatát emeli ki szülőföldjével, a román művészettel és irodalommal.

A kiállításnak helyt adó Temesvári Művészeti Múzeum közösségi oldalán emlékeztet: Brancusi forradalmasította a modern szobrászatot, újra meghúzta a művészi önkifejezés határait. Egyszerűség, elegancia és szimbolizmus jellemezte művei napjainkban is vonzzák, inspirálják a közönséget.

A Brancusi: román források és nemzetközi perspektívák című tárlat szervezői a Temesvári Művészeti Múzeum, az Art Encounters Alapítvány és a Romániai Francia Intézet, támogatója a Temes megyei önkormányzat.

A kiállítás kurátora Doina Lemny művészettörténész, a párizsi Pompidou Központ Brancusi-szakértője. Munkatársai Kim Attila építész és Ovidiu Sandor, az Ars Encounters Alapítvány elnöke.

A tárlat a művész több alkotói időszakába enged betekintést, 22 szobra, 55 fényképe és 11 rajza is látható. Közöttük olyan híres alkotásai, mint A csók, A pogány kisasszony vagy az Alvó múzsa.

Az anyag a világ neves múzeumaiból érkezett: a párizsi Pompidou Központ, a londoni Tate Modern, a velencei Guggenheim Alapítvány, magángyűjtemények, de a bukaresti és craiovai szépművészeti múzeumból is kölcsönöztek műtárgyakat. Román sajtóbeszámolók szerint ezek összértéke félmilliárd euró.

Alin Nica Temes megyei tanácselnök szerint kétmillió eurót fektettek be a művészeti múzeumnak otthont adó barokk palotába, hogy fogadni tudja az értékes műveket.

A kiállítás 2024. január 28-áig látogatható szerdától vasárnapig, a nagy érdeklődésre való tekintettel a múzeum órarendjét két órával meghosszabbították.

Constantin Brancusi (1876-1957) nemzetközi hírű román szobrász, a párizsi iskola tagja volt. Szegényparaszti családban született, de már gyermekként kitűnt fafaragói tehetségével. A bukaresti Szépművészeti Iskolában és Párizsban tanult, mások mellett Auguste Rodin műhelyében. Ezután fejlesztette ki saját stílusát, mely híressé, a modern szobrászat úttörőjévé tette.

Több műve mellett kiemelkedő az 1938-ban befejezett első világháborús emlékműve Zsilvásárhelyen (Tirgu Jiu). A szoborcsoport - A csend asztala, A csók kapuja, A székek sétánya, A végtelen oszlopa - az 1916-os német megszállással szembeszálló román polgári személyeknek állít emléket. Többi műve romániai, párizsi és amerikai múzeumokban található.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!