EKF - Október közepén rendezik a 10. David Popper Nemzetközi Csellóversenyt

Kultúra, 2023.09.08

Október 10-14. között rendezik a 10. David Popper Nemzetközi Csellóversenyt Várpalotán. Az Európa-Kulturális Fővárosa Program támogatásával megvalósuló rendezvény a fiatal tehetséges zenészeknek kínál alkalmat a bemutatkozásra - közölte pénteken az MTI-vel a fesztivál igazgatója.

Szili Gabriella gordonkatanár elmondta: a megmérettetésre idén 25 országból 106 csellista jelentkezett, Magyarországot 12 gordonkás képviseli.

Október 9-én, az ünnepélyes megnyitón felcsendül majd Farkas Bence erre az alkalomra írt műve öt csellóra és vonószenekarra, amelyet Várpalotáról származó csellóművészek: Farkas Olívia, Vízvári Beáta, Kárász András, Kiss Csongor és Sanda Zsombor adnak elő. A hangverseny szólistája Yosuke Shimizu, a 2021. évi Nemzetközi Csellóverseny IV. korcsoportjának győztese lesz. Az esten Kováts Péter vezetésével a Mendelssohn Kamarazenekar játszik majd - közölte a fesztiváligazgató. Felidézte: 2000-ben az első versenyre 14 országból 53, 2015-ben már 24 országból 83 versenyző jelentkezett. A verseny eddigi történetében a 2017-ben megrendezett megmérettetésre volt az idei várható létszámot követően a legnagyobb az érdeklődés. Európán kívül Dél-Koreából, Kínából, az Egyesült Államokból, Japánból, Tajvanról, a Fülöp-szigetekről, Malajziából, Brazíliából, Chiléből, Ausztráliából is érkeztek már versenyzők az évek során. Szili Gabriella elmondta, hogy a korábbi versenyek magyar győztesei közül kiemelkedik Várdai István, aki eddig háromszor lett első a csellóversenyen, 2007-ben harmadik helyezést ért el a Csajkovszkij-versenyen, 2014-ben pedig megnyerte a müncheni ARD-versenyt. A külföldi versenyzők közül kiemelte Andrei Ionitat, aki 2009-ben nyert első díjat Várpalotán, majd 2015-ben megnyerte a Csajkovszkij-gordonkaversenyt is. A fesztiváligazgató elmondta, hogy a nemzetközi zsűri elnöke Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professzor emeritus, tagjai pedig Benkő Szabolcs, Zdzislaw Lapinski, Kangho Lee, Susan Moses, Matias de Oliveira Pinto és Pólus László csellóművész professzorok lesznek.

A fesztiválon a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zonogakísérői, Sarkady Katalin, Dani Imre, Yamagami Sohei és Homor Zsuzsanna zongoraművészek segítik a versenyzőket. Elismerésként a Bartók Rádió felajánlott egy kamarakoncerten való fellépési lehetőséget - tette hozzá a fesztiváligazgató.

A David Popper Nemzetközi Csellóversenyt Szili Gabriella és Onczay Csaba gordonkaművész, a verseny állandó zsűrielnöke alapította. A kétévenként megtartott csellóverseny a 19. századi cseh gordonkaművészről, a Magyar Királyi Zeneakadémia tanáráról kapta a nevét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!