Elemi szenvedélyek címmel rendezik meg idén a Budavári Palotakoncerteket

Kultúra, 2019.06.14

Elemi szenvedélyek című gálaműsorával várja a Budapesti Operettszínház augusztus 2-án és 3-án a közönséget az idei Budavári Palotakoncerteken az Oroszlános udvarban.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a rendezvény pénteki budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a budai Várban zajló építkezések ellenére a kulturális eseményeknek továbbra is meg kell valósulniuk.

Fontos, hogy a vásári, az értéktelen helyett, a míves, az ünnepi események jelenjenek meg ezekben a terekben - mondta, hozzátéve, hogy ennek az egyik legkiválóbb képviselője a 7. alkalommal megrendezendő Palotakoncertek-sorozat, amely a hungarikumnak számító operett műfajt a figyelem középpontjába helyezi.

Kiss-B. Atilla, az operettszínház igazgatója kiemelte: az operett műfaja által egy olyan örökség birtokosai vagyunk, amelynek műveléséhez, fogyasztásához a magyar ember temperamentuma, a magyar kultúra a kulcs. "Előadóként mi tudjuk a legtemperamentumosabban művelni az operettet, de közönségként is mi tudjuk a legjobban ünnepelni sikeres előadóinkat" - mondta.

Úgy vélte: az Oroszlános udvar talán a legelegánsabb helyszín arra, hogy azt a katarzist, amelyet az operettszínház épületében átélhet a közönség, átélhesse szabadtéri koncerten is. Mint mondta, az idén az operettgyöngyszemek és balettszámok mellett elementáris erővel hatni tudó népzenei-néptáncos produkciókkal is várják vendégeiket.

A Bori Tamás rendezésében, Pfeiffer Gyula vezényletével megvalósuló gálaesten a Budapesti Operettszínház művészeit a színház szimfonikus zenekara kíséri és balettkara is közreműködik. A szólisták között van Bordás Barbara, Boncsér Gergely, Dancs Annamari, Fischl Mónika, Laki Péter, Oszvald Marika, Peller Károly, Szendy Szilvi és Vadász Zsolt. Az esten fellép Ninh Duc Hoang Long is, továbbá a Fitos Dezső Társulat táncosai.

Vadász Dániel, az esemény egyik producere kiemelte, hogy amikor elindították a sorozatot, fő célkitűzésük az volt, hogy az operett az őt megillető helyet újra elfoglalja, az emberek értsék és szeressék a műfajt. A koncerteket számos helyszínen, Magyarországon és külföldön is megismételték.

Elmondta: az idén egy koncerten belül mutatják be az eddigi években felvonultatott zenés színházi és zenei műfajokat. Az Elemi szenvedélyek című gálaesten műfaji kavalkádot kínálnak a közönségnek, az operett mellett a klasszikus zene, az opera, a daljáték és a folklór is helyet kap a műsorban.

Bori Tamás kiemelte: a gálaest szervezőelve a minőség, emellett a dalokat és táncokat a négy fő elem, a tűz, a víz, a föld és a levegő köré szervezték.

Fitos Dezső azt hangsúlyozta, hogy a magyar folklór, a magyar néptánc alkalmas arra, hogy kiegészítse az operett műfaját, amelyre a műsorban táncképekkel reflektál a társulat.

Nacsa Olivér, a rendezvény másik producere elmondta: a Budavári Palotakoncerteket az idén is rögzíti a közmédia, a gálaest, immár hagyományosan, az augusztus 20-i állami ünnepségsorozat záró programjaként látható a Duna Televízióban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!