Életműdíjat kapott Blasek Gyöngyi bábszínész

Kultúra, 2021.04.20

Gobbi Hilda-életműdíjjal tüntették ki Blasek Gyöngyi bábszínészt, a Budapest Bábszínház tagját és odaítélték a Soós Imre pályakezdő díjakat is - közölte a színház és a MASZK Országos Színészegyesület kedden az MTI-vel.

Az egyesület vezetősége, a díj kuratóriuma döntése értelmében a Soós Imre pályakezdő díjat Illés Alexa, a Pécsi Nemzeti Színház tagja és Bodoky Márk, a Miskolci Nemzeti Színház tagja kapja. A díjak átadására későbbi időpontban kerül sor - olvasható a közleményben.

A MASZK Országos Színészegyesület és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén elnyerő Blasek Gyöngyi 1965-ben, az Állami Bábszínházban kezdte pályáját. Az akkori országos részleg művészeként a legeldugottabb falvakban élő gyermekeket is megismertette a bábszínház csodájával.

A Budapest Bábszínház közleményében kiemelik, hogy Blasek Gyöngyi alakításai árnyaltak, kidolgozottak. Szép orgánumával a legkülönbözőbb bábszerepeket "lelkesítette át" az öt évtized alatt: A gyáva kistigris címszerepét, Totó kutyát az Ózból, Egér mamát a Mi újság a Futrinka utcában? című előadásból, Jozefinát többszáz alkalommal a Minden egér szereti a sajtot című produkcióból. Intenzív színpadi jelenléte minden szerepén átüt.

A színművészt független produkciók és prózai színházi feladatok is megtalálták olyan rendezők mellett, akik először a bábszínházban dolgoztak vele.

A Budapest Bábszínház legújabb generációjához tartozó művészek különleges alkotótársra találtak benne: nyitottsággal, fenntartások nélkül csatlakozott a tabutémát feldolgozó Semmi című regényből bábelőadást készítő fiatal csapathoz, és illeszkedett az előadásba élőszereplőként és bábosként egyaránt. A produkció 2013 óta repertoáron van, számos díjjal elismerték.

Ugyanez a fiatal csapat a következő produkcióját kifejezetten Blasek Gyöngyire építette. A David Walliams regényéből adaptált Gengszter nagyi magát ékszertolvajnak kiadó nagymamájának szerepében bábosként és prózai színészként is a hátán viszi az előadást.

Az elmúlt években olyan, felnőtteknek szóló előadásokban nyújtott emlékezetes alakítást, mint A képzelt beteg, A vihar és az Esti Kornél. E produkciókban a bábszínházba ritkábban járó közönséget is lenyűgözte játékkedve, a groteszk és az abszurd ábrázolására való különleges képessége, a korát és alkati adottságait tudatosan használó, érett színművész profizmusa - olvasható a közleményben.

Mint kiemelik, A vihar záróképében Fodor Tamás Prosperóját elhagyó Arielként is emlékezetes alakítást nyújtott.

A művész színházi szerepei mellett a legutóbbi időkig folyamatosan tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, kurzusain a jövő bábjátékosai sajátították el a klasszikus árnyjáték technikai alapjait - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!