Élőzenével kísért némafilmekkel zárul az Uránia mozi sorozata a magyar film napján

Kultúra, 2024.04.18

Két élőzenével kísért, 110 éves Zsitkovszky-filmmel zárul április 30-án, a magyar film napján az Uránia Nemzeti Filmszínház FILM/ZENE sorozata.

Az esten élőzenei kísérettel két, 1915-ben bemutatott filmritkaság lesz látható: a Munkászubbony című néma nagyjátékfilm Hegedűs Gyula főszereplésével és a Dódi karrierje című némafilm - tájékoztatta a mozi az MTI-t csütörtökön.

Mindkét alkotást Bródy István rendezte, és mindkettőnek Zsitkovszky Béla, az Uránia első technikusa és mozigépésze volt az operatőre, aki arról híres, hogy ő fényképezte A táncz című első magyar filmalkotást, amelynek 1901-es premierje a magyar filmtörténet kezdete.

A néhány éve Amszterdamban felbukkant, majd Magyarországon a Filmarchívumban teljes körűen restaurált Munkászubbony egy gyárigazgatóról szól, aki munkásruhába öltözve beáll dolgozni a fizikai munkások közé, hogy fényt derítsen panaszaik jogosságára, miközben nem várt szerelmi kalandba keveredik, aminek bonyodalmas következményei lesznek. A filmben a nézők felvételeket láthatnak a korabeli Budapestről, utazhatnak a Ferencz Ferdinánd nevű dunai gőzösön, de rácsodálkozhatnak a Duna régi teherhajóira és a korabeli emberi karakterekre - olvasható a közleményben.

A Munkászubbonyhoz új kísérőzenét is készített Káel Norbert zongoraművész, megtartva a némafilmkorszak mozizenéjének világát, de kortárs, jazzes hangzással kiegészítve azt. Az esten az alkotás az ő kíséretében lesz látható.

A Dódi karrierje című némafilm szintén századelős karriertörténetet mutat be, de könnyedebb hangnemben. A bohózatban a léha pesti fiatalember hősiesen megvéd egy csinos lányt egy részeg tolakodásától. A dologból randevú, majd szerelem és házasság lesz, és a lány, illetve annak apja révén Dódi végül hihetetlen karriert fut be. A vetítéshez Szabó Ádám harmonikaművész-énekes adja a zenei kíséretet.

A vetítések előtt Ráduly György, a filmeket őrző és felújító Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum igazgatója mond bevezetőt.

A filmtörténeti klasszikusokat felvonultató FILM/ZENE sorozatban április 24-én közönségtalálkozó lesz Forgács Péter médiaművész-filmrendezővel, aki a Dusi és Jenő, valamint a Miss Universe 1929 - Lisl Goldarbeiter - A Szépség útja című különleges found footage filmjeit kíséri el a moziba - az előbbi zenéjét Szemző Tibor, az utóbbiét Melis László szerezte.

A sorozatban lesz még látható Mundruczó Kornél Johannája Tallér Zsófia zenéjével, Giuseppe Tornatore Ennio Morriconéról szóló dokumentumfilmje és Leos Carax Annatte című rendhagyó musicalje a Mael-fivérek zenéjével.

Április 26-án a tíz évvel ezelőtt készült Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című vígjáték szerepel a programban. Alejandro González Inárritu mexikói rendező munkáját nemcsak a látszólag vágások nélküli kameravezetés és jelenetszervezés teszi bravúrossá, hanem az egyetlen dzsessz dobszólóra épülő zenei világ is - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!