TV műsor

Emléktáblát avattak Harry Hill Bandholtz tábornok tiszteletére a Múzeumkertben

Kultúra, 2019.10.17

Emléktáblát avattak a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kincseinek Romániába szállítását 1919-ben megakadályozó amerikai tábornok, Harry Hill Bandholtz tiszteletére csütörtökön a Múzeumkertben.

Emléktáblát avattak Harry Hill Bandholtz tábornok tiszteletére a Múzeumkertben Harry Hill Bandholtz az amerikai katonai misszió parancsnokaként kiválóan látta el feladatát Budapesten egy nehéz időszakban - idézte fel köszöntőjében az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

David B. Cornstein azonban hozzáfűzte: a történelemre nemcsak emlékezni lehet, hanem tanulni is belőle. Az első világháborút ugyanis követte a második világégés, majd a kommunista uralom Európa keleti felén, míg 30 éve le nem omlott a berlini fal. Magyarország röviddel később csatlakozott a NATO-hoz, amelyben immár magyarok, németek, románok és amerikaiak mind szövetségesként dolgoznak együtt - mondta el David B. Cornstein.

Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára emlékeztetett arra, hogy Harry Hill Bandholtznak már áll egy szobra a Szabadság téren. A tábornok hősi tettének centenáriumán azonban fontos hangsúlyozni: a tábornok beírta magát a magyarság történelmének nagykönyvébe - jegyezte meg.

Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata a rendszerváltás óta nem volt olyan jó, mint Donald Trump elnök beiktatása óta - emelte ki Pacsay-Tomassich Orsolya, hozzáfűzve: "száz évvel ezelőtti ellenségeink pedig szövetségeseinkké váltak, akikkel együtt dolgozunk egy erős Közép-Európa építésében".

Varga Benedek, az MNM főigazgatója felidézte: 1919. október 5-én a Nemzeti Múzeum hosszú történetének legveszélyesebb pillanatait élte át, az épület előtt ugyanis megjelentek a román hadsereg teherautói, hogy elszállítsák a gyűjtemény nagy részét.

Harry Hill Bandholtz azonban kiállásával megmentette a múzeumot, ahol emlékét örökké őrizni fogják - mondta el Varga Benedek.

Bandholtz tábornokhoz kötődő emléktárgyait a Nemzeti Múzeum az épület rotundájában mutatja be vasárnapig.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Emléktáblát avattak Harry Hill Bandholtz tábornok tiszteletére a Múzeumkertben Emléktáblát avattak Harry Hill Bandholtz tábornok tiszteletére a Múzeumkertben Emléktáblát avattak Harry Hill Bandholtz tábornok tiszteletére a Múzeumkertben
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!