Eötvös Péter brácsaversenye először szólal meg Magyarországon

Kultúra, 2023.03.24

Eötvös Péter brácsaversenye Magyarországon először szólal meg a Müpában, a közönség március 26-án este karmesterként is találkozhat a zeneszerzővel a Concerto Budapest koncertjén - áll a szervezők pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint felidézik, Eötvös Péter Respond című brácsaversenye egy korábbi kompozíció újragondolása, az 1999-ben Milánóban bemutatott Replica című mű átdolgozása, amely több szálon kapcsolódik a Három nővér című operához.

A közleményben a szerző úgy fogalmaz, pár éve érezte úgy, zeneszerzői tudása már sokkal érettebb ahhoz, hogy a Három nővér című opera "búcsú"-jeleneteinek brácsára és zenekarra írt, annak idején túl komplikált zenekari anyagban meglévő érzelmi töltést tisztábban és egyszerűbben meg tudja fogalmazni; így jött létre a Respond. A brácsaverseny hangszeres szólistája Szűcs Máté, a genfi Zeneakadémia brácsaprofesszora lesz.

Az est nyitányaként csendül fel az egyébként nagyzenekarokban gondolkodó Richard Wagner Siegfried-idill című, kisegyüttesre komponált műve, amely felesége, Cosima születésnapi ajándéka volt 1870-ben - áll a közleményben.

A koncert második felében szólal meg Charles Ives Magyarországon eddig csak egyszer játszott, két karmestert foglalkoztató, grandiózus, zenekarra és kórusra megálmodott IV. szimfóniája. A száz évvel ezelőtt komponált darabról és szerzőjéről a közleményben a mű társkarmestere, Dubóczky Gergely úgy fogalmazott, hogy a műnek hipnotikus ősereje van. Hozzátette, a szimfónia grandiózus, humoros, megható, ötletdús, állandóan történik benne valami.

A koncerten közreműködik Szűcs Máté brácsán, Kiss Péter zongorán, valamint az ELTE Bartók Béla Énekkar és a Concerto Budapest, vezényel Eötvös Péter, illetve Dubóczky Gergely.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!