TV műsor

Fátyolüveg-technikával készült retró használati tárgyak kiállításon

Kultúra, 2021.04.08

Fátyolüveg-technikával készült retró használati tárgyakat mutat be a Fátyolüveg - Egy korszak üvegbe formált karaktere, elfeledett szabadalom című kiállítás, amely péntektől látható a Kiskép Galériában Budapesten.

A Mitter Imre ötvösművész magángyűjteményéből álló válogatás döntően Suháné Somkúti Katalin üvegművész által tervezett tárgyakat vonultat fel - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A május 7-ig nyitva tartó tárlat az esztétikai élmény mellett ízelítőt ad az 1970-es évek retro érzéséből. A kor szellemét autentikus módon megjelenítő formavilágú, jellegzetes, szikrázó színű tárgyak valamikor a mindennapi életünkhöz tartoztak - olvasható a tájékoztatóban.

A fátyolüveg-technikát hatvan évvel ezelőtt jegyezték be Veress Zoltán és Suha Zoltán vegyészmérnökök közös szabadalmaként, a világon egyedülálló magyar találmányként.

Az első, amforát idéző egyedi formákat Veress Zoltán tervezte. Suha Zoltán 1961-ben zsűrizett formái alapján a Karcagi Üveggyárban 1962-ben vette kezdetét a fátyolüveggyártás.

Suha Zoltán kollekciója 1964-ben elnyerte a Budapesti Nemzetközi Vásár nagydíját. 1967-től Somkúti Katalin üvegtervezővel együtt alakították ki a sorozatgyártás feltételeit. Tervezési elveikben törekedtek arra, hogy az anyag különlegessége bontakozzon ki és meglegyen a színharmónia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!