TV műsor

Felavatták Kossuth Emília megújult sírhelyét New Yorkban

Kultúra, 2020.10.07

Felavatták Zulavskyné Kossuth Emília (1807-1860), Kossuth Lajos testvére megújult sírhelyét október 6-án, az aradi vértanúk kivégzésének 171. évfordulóján New Yorkban - tájékoztatta a New York-i Főkonzulátus az MTI-t szerdán.

A közlés szerint a rendezvényen ünnepi beszédet mondott Pásztor István főkonzul, valamint Papp László, az 1956-os Amerikai Magyar Emlékműbizottság elnöke és Szarvasy Mihály alelnök. Az emlékművet római katolikus szertartás szerint Juhász Imre atya szentelte fel.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot követően számos magyar család kényszerült emigrációba. Özvegy Kossuth Lászlóné, a kormányzó édesanyja kérelmezte Ferenc Józsefnél a család kivándorlását az Amerikai Egyesült Államokba. A bécsi kormány javaslatára a császár 1852. április 9-én hozzájárult a kérelem teljesítéséhez. Kossuth Emília családjával együtt akkor érkezett az Egyesült Államokba.

A család az emigrációs magyarság körében nagy népszerűségnek örvendett. Kossuth Emília 1860-ban hunyt el és New York Brooklyn városrészének Green-Wood temetőjében helyezték örök nyugalomra.

A közlemény szerint felállítása óta az eredeti és védett márvány obeliszken található szövegrészletek elmosódtak, ezért levéltári kutatásokat végeztek, melynek köszönhetően sikerült rekonstruálni az eredeti szöveget.

A sírhely felújítása a Külgazdasági és Külügyminisztérium anyagi támogatásából valósult meg, együttműködésben az 1956-os Amerikai Magyar Emlékműbizottsággal - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!