Fellapozzák a kódexeket az OSZK corvina-kiállításának záró napján

Kultúra, 2014.05.09

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) A szultán ajándéka - Négy corvina a Szeráj könyvtárából című kiállításának szombati zárónapján a tárlat kurátora a zárt tárolókból kiemelve mutatja be az érdeklődőknek a négy kódexet és fellapozza legérdekesebb oldalaikat.

A Fátyol nélkül című programon az exkluzivitás élményének biztosítása érdekében létszámtól függően a tárlatvezetést párhuzamosan több csoportra bontva tarthatják - olvasható a könyvtár honlapján.

A Mátyás király könyvtárából egykor ellopott négy 15. századi díszkódexet április 23. óta láthatja a közönség az OSZK-ban. A négy corvinát a török hadak a 16. században vitték el Mátyás király könyvtárából, majd miután fejedelmek, főpapok és tudósok évszázadokon keresztül sikertelenül próbálkoztak visszaszerzésükkel, 1869-ben Abdul Aziz szultán ajándékaként kerültek vissza végül Budára.

A négy kódex - Szent Ágoston, a történetíró Polybios, a komédiaszerző Plautus és a humanista Trapezuntius munkái - kiválóan reprezentálja az egykori Corvina Könyvtárat, hiszen található közöttük itáliai kézirat, de olyan is, amely a Mátyás alatt létesített budai könyvmásoló- és miniátorműhely munkája. Három kódex az eredeti bársonykötését viseli, amely szintén a budai műhely könyvkötőjének mesterségbeli tudását dicséri.

A bemutatón a kódexek mellett további eredeti török kéziratokat is megtekinthetnek az érdeklődők az OSZK anyagából. A kiállításon az eredeti corvinák megtekintése mellett facsimilék és digitális corvinák lapozgatására is lehetőség nyílik. Látható még az "Isztambuli antifonálé" másolata is, amelynek eredetijét az isztambuli Topkapiban őrzik. Az 1360 körül készült kódex az Anjou-kori magyar könyvkultúra kimagasló emléke.

A négy díszkódexet ebben a kontextusban még soha nem láthatta a közönség. A corvinák a legszigorúbb műtárgyvédelem alatt állnak, kiállításukra csupán nagy időközönként, rendkívüli alkalmakkor kerülhet sor, a tárolókból kivéve pedig kizárólag szakértők vizsgálhatták meg korábban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!