TV műsor

Folytatódik az Animációs esték beszélgetéssorozata

Kultúra, 2021.05.18

Rofusz Ferenccel és Vácz Péterrel folytatódik az Animációs esték beszélgetéssorozata, a csütörtöki virtuális eseményen szó lesz többek között a magyar filmgyártás helyzetéről, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) jövőjéről az animációs filmgyártás oktatásában, valamint a különböző animációs trendekről - közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden az MTI-vel.

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) által életre hívott estéken eltérő generációk képviselői ülnek egy asztalhoz. Az eseményen a házigazda, Kollarik Tamás producer, egyetemi oktató többek között arról vet fel kérdéseket, hogy melyek azok a szempontok, amelyek a művészeti értékek létrehozásához elengedhetetlenek; miben áll a tehetségek gondozása, hogyan adható át az idősebb generációk tapasztalata a fiatalabbaknak; valamint hogy mi az állam szerepe, a támogatási rendszerek szükségessége, a piac, valamint a mecenatúra és a kultúra kapcsolata - olvasható a közleményben.

Mint írják, az aktuális rész vendége Rofusz Ferenc Oscar-díjas magyar rajzfilmrendező, akinek pályája 1968-ban indult a Pannónia Filmstúdióban. Ő az első magyar animátor, aki hazánkban készült filmért, az 1981-es A légy című produkcióért kapott Oscar-díjat. 1984-ben Németországba utazott, ahol animációs tévésorozatokon dolgozott, ezt követően 1988-tól a torontói Nelvana Ltd. animációs cég munkatársa lett. Három évvel később megalapította saját animációs cégét, a Super Fly Films Inc.-t. Kreatív rendezőként több mint 60 reklámfilm fűződik nevéhez. Rofusz Ferenc 2001-ben visszaköltözött Magyarországra és jelenleg is számos filmötleten dolgozik.

Az este folyamán a fiatal generációt Vácz Péter animációs filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa képviseli, aki tanulmányait a MOME animáció szakán folytatta. Az egyetem alatt részt vett az ASF nemzetközi animációs kurzuson, majd elvégezte a dán The Animation Workshop iskola professzionális 3D animátori képzését. 2013-as mesterszakos diplomafilmje, a Nyuszi és Őz több mint 125 fesztiváldíjat nyert világszerte. 2015 óta Budapesten alkot és szakmai munkái mellett animációs gyakorlatot és elméletet tanít az Illyés Gimnáziumban és a MOMÉ-n.

Az online Animációs esték - Hagyomány és haladás csütörtökön este 18 órakor kezdődik, a közvetítés követhető az MMA MMKI Facebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!