Folytatódik az Essentia Artis, keddig lehet pályázni az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra

Kultúra, 2024.03.28

Április 2-ig lehet pályázni a 2024-2027-es időszakra szóló MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra, május 7-ig pedig várják a látogatókat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítására és programsorozatára a Pesti Vigadóba.

Az Essentia Artis Őrizni-Használni-Teremteni című tárlata átfogó képet nyújt 41 kortárs, ötven év alatti magyar alkotó gondolkodásmódjáról, szellemi és érzelmi hátteréről, inspirációinak forrásairól az MMA székházában. A 150 alkotást bemutató kiállítás kurátora iski Kocsis Tibor és Szentgyörgyi Szandra - olvasható az MMA MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A tárlathoz a kiállítótérben áprilisban péntekenként kísérőprogramok kapcsolódnak.

Április 5-én 17 órától az ókori művészet, irodalom és esztétika iránt érdeklődőket várja Hajdú Attila, aki Kallistratos Ekphraseis (Leírások) című munkáját mutatja be. Ezt követően iski Kocsis Tibor Fókusztávolságok - Analógiák és kontrasztok a kortárs képző- és iparművészetben című tárlatvezetése hallható.

Horváth Márk bábművész, színész hároméves ösztöndíjprogramja során a színházi absztrakció középkori megjelenési formáit kutatta a keresztény szakrális cselekményekben. Április 12-én 17 órától hallható előadásában végigvezeti az érdeklődőket alaptéziseitől a különféle szakelméletek kifejtéséig.

A programot követően Átváltozások - Az elemi design mikroorganizmusaitól az emberléptékű szobrokig címmel Mogán Orsolya tart tárlatvezetést a kiállításban, ahol együtt szerepelnek iparművészeti, képzőművészeti, népművészeti, fotó- és filmművészeti alkotások.

Április 19-én 17 órától Afrikai hangok Közép-Amerikából címmel a marimba fejlődéstörténetéről tart előadást Mucsi Gergő, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar adjunktusa.

Május 3-án 17 órakor iski Kocsis Tibor tárlatvezetésével zár a programsorozat.

Az Essentia Artis kiállítás és programsorozattal párhuzamosan április 2-ig lehet még pályázni a 2024-2027-es időszakra szóló MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra, amelynek szakmai lebonyolítója az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI).

Az MMA hetedik alkalommal hirdeti meg a művészeti és művészetelméleti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát, amelynek száz kedvezményezettje három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíjban részesül. Az ösztöndíjról további információk az MMA MMKI osztondij.mma-mmki.hu honlapján találhatók meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!