Francia összművészeti előadás látható a Trafóban

Kultúra, 2020.10.21

Francia összművészeti előadás, a Flesh című elektronikus opera látható Budapesten; Franck Vigroux francia zeneszerző-rendező a kizökkent időről szóló művét a Trafó Kortárs Művészetek Házában mutatják be vasárnap.

Az előadás azt a pillanatot örökíti meg egyedi vizualitással és narrációs technikákkal, amikor egy (autó)baleset kapcsán megállni látszik az idő - olvasható a Trafó MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Franck Vigroux zeneszerző felhasznál minden hangot az elektroakusztikustól az ipari zajig, a modern kompozíciótól a kísérleti elektronikus zenéig. Flesh című alkotása, amelynek nemcsak zeneszerzője, hanem rendezője is, egy autóbaleset megrázó történetét meséli el személyes tapasztalatok és olvasmányélmények alapján.

A Betonsziget (Concrete Island) és a Cronenberg által megfilmesített Karambol (Crash) szerzője, J.G. Ballard angol regényíró világából és Franck Vigroux közúti balesethez kapcsolódó élményeiből merítve a Flesh a sokkot követő pillanatot tárja fel. Azt a pár másodpercet, amikor az idő megállni látszik, vagy épp ellenkezőleg: végtelenül hosszúra nyúlik. Ez a momentum egy szürreális vízióban, tudaton túli dimenzióban teljesedik ki: az autók lebegő tárgyakként, az autópálya-viaduktok hatalmas gólemekként jelennek meg, az autómotorok pedig lebegnek egy jégtenger felett.

A Cie d'Autres Cordes nevű alkotói csapatával Vigroux a Flesh című darabban is folytatja a zeneiség színpadi megjeleníthetőségének kutatását a vizuális-performatív és az elektronikus operai műfajok elemeivel. Az előadás gerincét a zene, a vetítés, a tánc, a narráció és ezek metafizikai dimenziója alkotja. Nem realista alkotás, hanem kísérleti vízió képekkel, fényekkel, tárgyakkal és hangokkal, amelyek széles skálából építkeznek, az elektronikus anyagoktól kezdve az emberi hangokon át a csembaló régimódi zenéjéig.

A közleményben a zeneszerző-rendezőt idézik, aki elmondta: ez az előadás sokkal inkább támaszkodik a hagyományos előadóművészetre, mint a tiszta technológiára, de az utóbbi rengeteg lehetőséget teremt arra, hogy még gazdagabbá tegyék általa ezt a sokféle művészi formát felvonultató alkotást.

A francia alkotó, aki többek között olyan nemzetközileg elismert zenészekkel dolgozott együtt, mint Mika Vainio (Pan Sonic), Reinhold Friedl, Elliott Sharp, Joey Baron, Zeena Parkins vagy az Ars Nova Ensemble Instrumental, először mutatkozik be a Trafóban.

A realitás és az irrealitás határán egyensúlyozó előadás egyetlen alkalommal lesz műsoron, vasárnap este 8 órától látható. A produkcióról bővebb információ a www.trafo.hu oldalon található meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!